EXCLUSIV // România, contracronometru: Trebuie să ajungă la 25% agricultură ecologică până în 2030. În prezent, are doar 2%. Experții avertizează: „Costurile pot fi duble”

EXCLUSIV // România, contracronometru: Trebuie să ajungă la 25% agricultură ecologică până în 2030. În prezent, are doar 2%. Experții avertizează: „Costurile pot fi duble
Foto: Pixabay.com

Agricultura europeană trebuie să devină organică până în anul 2030, în proporție de 25%.În prezent, doar 2% din agricultura din România se aliniază noilor tendințe.

Specialiștii în domeniu sunt sceptici cu privire la atingerea acestei cifre, stabilite la nivel european.

„În România avem în jur de 15 milioane de hectare de suprafață agricolă. 8-10% în sistemul ecologic este o cifră rațională, pe care am putea totuși să o atingem. 25% este o cifră foarte mare, care ar putea fi atinsă doar cu multă susținere din partea statului.

Altfel, în opinia mea, nu se poate realiza. Există excepții. Austriecii au mers pe o măsură pe care și noi o putem realiza.25% îl putem realiza mâine, dacă procedăm ca ei. Acolo, pajiștile intră la agricultura ecologică. Astfel, s-a ajuns la 10%. Deci nu au 10% teren arabil, ci cu totul. În cea mai mare parte domină pășunile. La noi, acestea s-au degradat destul de mult, va fi nevoie de investiții serioase pentru refacerea lor”, a declarat pentru B1.ro Ion Toncea, expert în agricultură organică.

Costuri mai mari pentru agricultura ecologică

Ion Toncea, președintele ONG-ului Asociația Română pentru Agricultură Durabilă, atrage totodată atenția asupra faptului că agricultura ecologică implică costuri mult mai dificil de suportat de către fermieri.

„Costurile se aliniază cu prețurile. Sunt minim cu 30-40% mai mari în agricultura ecologică. Pot ajunge la 50% și chiar 100%. În primul rând este costul cu forța de muncă. În agricultura neconvențională s-a redus foarte mult forța de muncă. În producția vegetală, o mare problemăo reprezintă buruienarea. Nu s-au găsit soluții pentru combaterea buruienilor.

De asemenea, utilajele pe care le folosim sunt specifice agriculturii ecologice. Prețul lor este foarte mare. De exemplu, zilele acestea am achiziționat o batoză specială, care m-a costat 13.000 de euro, adusă la Fundulea. Și aici, prețurile sunt uneori, duble”, a mai declarat Ion Tonceapentru B1.ro.

Carmen Avram,membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a dezvăluit de asemenea, că nu oricine poate face agricultură ecologică.

„Când faci o cultură eco, ai nevoie de o suprafață de 3 ori mai mare pentru culturi. Crescându-se suprafața, va fi nevoie probabil, de mai multă substanță biologică decât până acum și asta crește costul. Iar substanțe noi de pe piață, oricum vor fi mai scumpe. Se adaugă și apa, irigațiile.

25% din agricultura europeană trebuie să devină până în 2030 organică, în condițiile în care în acest moment, avem cam 7% (n.r. – la nivel european). România stă mult mai rău. Are 2% agricultură organică”, a precizat eurodeputatul pentru B1.ro, în luna iulie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`