Franța lui Macron, o „Republică a consultanților”. Campania de vaccinare se mișcă foarte lent în Franța, iar francezii sunt revoltați că guvernul a angajat o firmă americană de consultanță pentru organizare

Franța lui Macron, o „Republică a consultanților”. Campania de vaccinare se mișcă foarte lent în Franța, iar francezii sunt revoltați că guvernul a angajat o firmă americană de consultanță pentru organizare
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Alexis Sciard

Campania de vaccinare anti-COVID-19 din UE se desfășoară într-un ritm foarte lent – în condițiile în care doar 3% din populația blocului comunitar a fost vaccinată până acum, deși în Marea Britanie procentul a ajuns la 15%, iar în SUA la 10%. În Franța, lucrurile se mișcă și mai greu, iar sondajele arată că francezii au mai multă încredere în Bruxelles decât în guvernul de la Paris atunci când vine vorba de vaccinare, potrivit Cotidianul, care notează că pentru această situație nu este vinovat doar guvernul francez.

Francezii, revoltați că guvernul a angajat firme de consultanță pentru organizarea campaniei de vaccinare

Guvernul de la Paris a făcut apel la patru firme de consultanță pentru a ajuta la „definirea cadrului logistic și la coordonarea operațională” a vaccinării, iar partea leului din contract i-a revenit firmei americane McKinsey.

Informația i-a revoltat pe francezi, pentru că în Franța există un anumit orgoliu național legat de competența funcționarilor francezi și țara are multiple școli celebre de administrație, servicii publice bine puse la punct, dar și cele mai mari cheltuieli pentru sănătate din UE pe cap de locuitor.

Mai mult decât atât, însuși președintele Emmanuel Macron anunța că vaccinarea va fi organizată de stat împreună cu autoritățile locale. În plus, guvernul avea deja o mulțime de consilieri:o comisie tehnică pentru vaccinare, un consiliu de orientare pentru strategia vaccinării, agențiile regionale de sănătate, un comitet de analiză, cercetare și expertiză creat ad hoc după ce a lovit pandemia, un comitet științific pentru vaccinuri. Presa franceză scrie că, în ultimă instanță, se putea apela chiar și la armată pentru organizarea campaniei de vaccinare.

Chiar și așa, guvernul francez a preferat să angajeze firma americană McKinsey, care este plătită săptămânal cu sute de mii de euro. Nemulțumirea francezilor este cu atât mai mare, pentru că pe fondul pandemiei Emmanuel Macron a vorbit tot mai mult de suveranitate națională, iar acum a ales să plătească o companie din SUA pentru a organiza campania de vaccinare, care oricum bate pasul pe loc.

Emmanuel Macron, acuzat de presa franceză că în mandatul său Franța s-a transformat într-o „Republică a consultanților”

„McKinsey este specializat în consultanță, nu în logistică. Or, un consultant bun, spun specialiștii, este cel care se uită la ceasul de la mâna ta, îți spune cât e ora și apoi îți prezintă factura pentru aceasta informație”, scrieValeurs Actuelles. ”Incredibil este că McKinsey a fost implicată în scandalul opioidului Oxycotina, un medicament care a cauzat moartea a 450.000 de americani. Cunoscând periculozitatea substanței, firma de consultanță l-a consiliat pe producător să facă reduceri mari, pentru a-și vinde în continuare marfa. Cum a putut guvernul să încredințeze logistica vaccinării unei firme atât de controversate? De unde atâta amatorism”, se întreabă publicația franceză.

În acest context, Valeurs Actuelles vorbește despre trecerea Franței, în vremea administrației Macron, la o „Republică a consultanților”, lucru pus pe seama decăderii statutului funcționarului public.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`