Germania și Franța s-au opus marți extinderii restricțiilor asupra exporturilor de cereale ucrainene în cinci țări din Europa de Est, măsură care a înfuriat Kievul.
Blocul celor 27 de națiuni a renunțat la taxele la exporturile ucrainene în urma invaziei totale a Rusiei, în încercarea de a ajuta Kievul să obțină venituri vitale, scrie alarabiya.
Dar țările UE de-a lungul graniței producției agricole globale au început să interzică importurile după ce fermierii lor au protestat că piețele au fost inundate de cereal ieftine.
Bruxelles-ul a ajuns în aprilie la un compromis care a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările pe piețele locale, menținând în același timp deschise rutele de tranzit pentru ca cerealele ucrainene să le traverseze teritoriile.
În prezent, măsurile sunt programate să se epuizeze la jumătatea lunii septembrie, dar cele cinci țări au cerut prelungirea lor până la sfârșitul anului.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat luni orice prelungire „absolut inacceptabilă și sincer anti-europeană”.
Ministrul german al agriculturii, Cem Ozdemir, a declarat că Comisia Europeană, brațul executiv al UE, trebuie să clarifice că orice extindere „nu este posibilă”.
El a insistat că disputele politice interne ale Poloniei înainte de alegerile din acest an nu ar trebui să fie jucate „pe spatele Ucrainei”.
Ministrul Franței, Marc Fesneau, a spus că „nu pot exista măsuri unilaterale, nici aventuri individuale, ci doar un răspuns colectiv la provocarea de destabilizare a piețelor”.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei a declarat că Bruxelles-ul lucrează „foarte intens” cu cele cinci state membre UE și Ucraina pentru a încerca să găsească o soluție.
„Aceste măsuri sunt direcționate și temporare. Acestea au fost puse în aplicare pentru o situație foarte specifică de blocaje logistice și de facilitare a comerțului care avea loc în aceste țări limitrofe”, a declarat purtătorul de cuvânt, Miriam Garcia Ferrer.