Germania este pe calea primei sale recesiuni de doi ani de la începutul anilor 2000, după ce economia sa s-a restrâns în 2023, pe fondul impactului costurilor mai mari ale energiei și cererii industriale mai slabe.
Biroul național de statistică german a declarat că „crizele multiple” care afectează economia au contribuit la o scădere cu 0,3% a produsului intern brut (PIB) în 2023 față de anul precedent, afectat de ratele mai mari ale dobânzilor și costurile ridicate ale vieții.
„În ciuda scăderilor recente ale prețurilor, prețurile au rămas ridicate în toate etapele procesului economic și au împiedicat creșterea economică”, a declarat Ruth Brand, președintele biroului de statistică, la o conferință de presă la Berlin, luni.
„Economia germană nu și-a continuat redresarea după declinul economic brusc experimentat în anul pandemic 2020.” Economia Germaniei a fost cu 0,7% mai mare în 2023 decât în 2019, cu un an înainte de începerea pandemiei. Cu toate acestea, analiștii au spus că cea mai mare economie a Europei prezintă un risc crescut pentru un al doilea an consecutiv de producție negativă.
Carsten Brzeski, șeful global al cercetării macroeconomice la banca olandeză ING, a declarat: „Nu se vede o revenire, iar economia pare să treacă prin prima recesiune de doi ani de la începutul anilor 2000. Ne așteptăm ca starea actuală de stagnare și recesiune să continue. De fapt, riscul ca 2024 să fie încă un an de recesiune este mare.”
În ultimul trimestru al anului trecut, economia germană s-a redus cu 0,3% față de trimestrul precedent.
Baza industrială dominantă a Germaniei, excluzând construcțiile, a scăzut cu 2% pe parcursul anului 2023, deoarece costurile mai mari ale energiei și scăderea cererii interne și din străinătate au afectat producția fabricilor.
Reflectând impactul majorării facturilor la energie și a costurilor îndatorării asupra consumatorilor, consumul gospodăriilor a scăzut cu 0,8% față de anul precedent, în timp ce cheltuielile guvernamentale au scăzut cu 1,7%.