Germania este pe cale să intre în recesiune pentru al doilea an consecutiv. Prețul energiei a slăbit atât industria cât și consumul

Germania este pe cale să intre în recesiune pentru al doilea an consecutiv. Prețul energiei a slăbit atât industria cât și consumul
Foto: EnergoInstalGaze.ro

Germania este pe calea primei sale recesiuni de doi ani de la începutul anilor 2000, după ce economia sa s-a restrâns în 2023, pe fondul impactului costurilor mai mari ale energiei și cererii industriale mai slabe.

Economia germană nu și-a continuat redresarea după declinul din 2020

Biroul național de statistică german a declarat că „crizele multiple” care afectează economia au contribuit la o scădere cu 0,3% a produsului intern brut (PIB) în 2023 față de anul precedent, afectat de ratele mai mari ale dobânzilor și costurile ridicate ale vieții.

„În ciuda scăderilor recente ale prețurilor, prețurile au rămas ridicate în toate etapele procesului economic și au împiedicat creșterea economică”, a declarat Ruth Brand, președintele biroului de statistică, la o conferință de presă la Berlin, luni.

„Economia germană nu și-a continuat redresarea după declinul economic brusc experimentat în anul pandemic 2020.” Economia Germaniei a fost cu 0,7% mai mare în 2023 decât în 2019, cu un an înainte de începerea pandemiei. Cu toate acestea, analiștii au spus că cea mai mare economie a Europei prezintă un risc crescut pentru un al doilea an consecutiv de producție negativă.

În ultimul trimestru al anului trecut, economia germană s-a redus cu 0,3% față de trimestrul precedent

Carsten Brzeski, șeful global al cercetării macroeconomice la banca olandeză ING, a declarat: „Nu se vede o revenire, iar economia pare să treacă prin prima recesiune de doi ani de la începutul anilor 2000. Ne așteptăm ca starea actuală de stagnare și recesiune să continue. De fapt, riscul ca 2024 să fie încă un an de recesiune este mare.”

În ultimul trimestru al anului trecut, economia germană s-a redus cu 0,3% față de trimestrul precedent.

Baza industrială dominantă a Germaniei, excluzând construcțiile, a scăzut cu 2% pe parcursul anului 2023, deoarece costurile mai mari ale energiei și scăderea cererii interne și din străinătate au afectat producția fabricilor.

Reflectând impactul majorării facturilor la energie și a costurilor îndatorării asupra consumatorilor, consumul gospodăriilor a scăzut cu 0,8% față de anul precedent, în timp ce cheltuielile guvernamentale au scăzut cu 1,7%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:42 - România, pe primul loc în UE la decese provocate de boli care pot fi tratate. Care sunt principalele cauze
22:39 - Nicu Sârghea, toboșarul formației Vunk, a murit la doar 48 de ani. Mesajul trupei
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce