Gest curajos al prezentatoarelor TV din Afganistan: Au intrat în direct fără să-și acopere fața, sfindând ordinul dat de talibani

Gest curajos al prezentatoarelor TV din Afganistan: Au intrat în direct fără să-și acopere fața, sfindând ordinul dat de talibani
Sursa foto: Capturi video

Gest rar la televiziunile de știri din Afganistan. Prezentatoarele au intrat în direct sâmbătă fără să-și acopere fața, gest considerat o sfidare la adresa talibanilor și a adepților radicalismului islamic.

Gest rar la televiziunile de știri din Afganistan

Decizia prezentatoarelor de a intra în direct fără să își acopere chipul are loc în condițiile înc are talibanii au impus o serie de restricții insidioase asupra societății civile, multe dintre ele având ca scop limitarea drepturilor femeilor, scrie AFP.

La începutul acestei luni, liderul suprem al talibanilor a emis un ordin conform căruia femeile trebuie să se acopere complet în public, inclusiv fața, în mod ideal cu burqa tradițională.

Jurnalistele de la TOLOnews, Shamshad TV și 1TV au intrat în emisie fără să-și acopere fețele.

„Colegele noastre se tem că, dacă își acoperă fețele, următorul lucru care li se va spune este să nu mai lucreze”, a declarat Abid Ehsas, șeful departamentului de știri de la Shamshad TV.

„Acesta este motivul pentru care nu au respectat ordinul până acum”, a declarat el pentru AFP.

Prezentatoarele au fost amenințate

Mohammad Sadeq Akif Mohajir, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor, a avertizat că femeile încalcă directiva talibană.

„Dacă nu se conformează, vom vorbi cu cei responsabili”, a spus el.

„Oricine trăiește sub un anumit sistem și guvern trebuie să se supună legilor și ordinelor acelui sistem, deci trebuie să execute ordinul”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe