O nouă zi de haos în transporturile din Franța. Sindicatele din domeniu au anunţat continuarea grevei generale în semn de protest faţă de proiectul Administraţiei Emmanuel Macron de reformare a sistemului de pensii.
Operatorul de transport public din Paris a precizat că protestul va dura cel puțin până luni.
La Paris, zeci de mii de oameni au ieşit, joi, în stradă pentru a protesta paşnic. Mici grupuri de protestatari mascaţi au spart geamurile unor magazine din centrul oraşului, în timp ce alţii au declanşat incendii şi au aruncat cu petarde.
Ei s-au angajat în confruntări cu forţele de ordine, iar poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene şi au arestat 90 de manifestanţi violenţi.
Joi, turnul Eiffel şi muzeul Orsay au fost închise din cauza grevei personalului, în timp ce muzeul Luvru şi Centrul Pompidou au anunţat că unele unele săli nu vor putea fi vizitate. Confederaţia sindicatelor din transporturi a anunţat că aproximativ 1,5 milioane de oameni au ieşit în stradă, în timp ce Ministerul de Interne a declarat că numărul protestatarilor a fost de 806.000.
Franţa a fost practic paralizată ca urmare a celor peste 200 de greve care au avut loc în toată ţara. La Paris, 11 linii de metrou din 14 au fost complet închise. Liniile de metrou rapid care traversează Capitala franceză, aşa-zisele RER, au fost în mare parte blocate în depouri.
4 linii din 6 au fost complet închise, iar în gări haosul a fost şi mai mare, 90% din trenurile franceze fiind anulate. Air France şi-a ţintuit la sol 30% din zborurile interne şi 15 procente din cele externe, iar 20% din cursele spre Franţa au fost anulate. La fel şi EasyJet care şi-a anulat peste 230 de zboruri.
De asemenea, la Paris doar 245 din cele 652 de şcoli au fost deshise. Confederaţia sindicatelor din transporturi a anunţat că 7 din cele 8 rafinării au fost blocate în urma grevei angajaţilor, fapt care ar putea duce la o criză acută de combustibil, în condiţiile în care aceştia vor continua protestul.
Greviştilor li s-au alăturat veste galbene care au blocat drumurile în mai multe oraşe situate pe coastele Oceanului Atlantic şi marele port din oraşul Le Havre. Sindicatele ameninţă în continuare şi spun că protestul ar putea dura până când Administraţia Emmanuel Macron va soluţiona revendicările.
În replică, Guvernul de la Paris pare hotărât să nu cedeze la presiuni. „Nu voi renunţa”, a avertizat Emmanuel Macron, în timp ce premierul Edouard Philippe este „mai hotărât ca niciodată”. Acesta din urmă ar urma să dezvăluie proiectul de reformă a pensiilor la mijlocul lunii decembrie, urmând să fie prezentat Parlamentului la începutul lui 2020.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.