În ciuda fricțiunilor dintre cele două state de la Campionatul de Fotbal, Qatar a devenit partenerul pe termen lung al Germaniei. Îi va furniza 2 milioane de tone pe an în următorii 15 ani

În ciuda fricțiunilor dintre cele două state de la Campionatul de Fotbal, Qatar a devenit partenerul pe termen lung al Germaniei. Îi va furniza 2 milioane de tone pe an în următorii 15 ani

Acordul semnat marți dintre QatarEnergy și ConocoPhillips asigură Germaniei două milioane de tone de GNL pe an timp de cel puțin 15 ani, începând cu 2026, anunță Reuters.

Este primul acord de acest fel de furnizare de gaze către Europa

QatarEnergy și ConocoPhillips au semnat două acorduri de vânzare-cumpărare pentru exportul de gaze naturale lichefiate în Germania pentru cel puțin 15 ani, începând cu 2026 – primul acord de acest fel de furnizare către Europa din proiectul de extindere a câmpului North Field din Qatar.

Acordul va furniza Germaniei două milioane de tone de GNL pe an, care vor sosi de la Ras Laffan, în Qatar, la terminalul de GNL din nordul Germaniei, la Brunsbuettel, a declarat directorul executiv al QatarEnergy.

„Este primul acord de furnizare de GNL pe termen lung încheiat vreodată cu Germania, cu o perioadă de furnizare care se întinde pe cel puțin 15 ani, contribuind astfel la securitatea energetică pe termen lung a Germaniei”, a declarat directorul general Saad Al Kaabi într-o conferință de presă comună cu directorul general al ConocoPhillips, Ryan Lance.

Acordul semnat marți dintre QatarEnergy și ConocoPhillips asigură Germaniei două milioane de tone de GNL pe an timp de cel puțin 15 ani, începând cu 2026, sursă foto: captură YT

Acordul vine în contextul în care Germania se străduiește să înlocuiască livrările de gaze rusești care au fost întrerupte în timpul războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

O filială deținută integral de ConocoPhillips va cumpăra cantitățile convenite, care vor fi livrate pe navă la terminalul de recepție german, aflat în prezent în curs de dezvoltare.

„Cincisprezece ani este grozav”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, în cadrul unei conferințe de afaceri la Berlin, după încheierea acordului. „Nu aș fi avut nimic împotriva unor contracte de 20 [de ani] sau mai lungi”.

Cu toate acestea, el a atras atenția asupra planului Germaniei de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2045, impunând limite asupra cantităților de gaz pe care țara le va primi în viitor.

Germania va trebui să înceapă să își reducă consumul de gaze de la mijlocul anilor 2030 dacă vrea să își îndeplinească obiectivul ambițios de a face față schimbărilor climatice, a declarat ministrul.

Acordul vine în contextul în care Germania se străduiește să înlocuiască livrările de gaze rusești care au fost întrerupte în timpul războiului în curs de desfășurare din Ucraina, sursă foto: captură YT

QatarEnergy a semnat un acord de vânzare și cumpărare pe 27 de ani și cu compania chineză Sinopec

Demersul Germaniei de a preveni o criză de energie pe termen scurt include, de asemenea, reactivarea temporară a vechilor centrale electrice pe bază de petrol și cărbune și prelungirea până la jumătatea lunii aprilie a duratei de viață a ultimelor trei centrale nucleare ale țării, care ar fi trebuit să fie oprite la sfârșitul acestui an.

Acordul vine la câteva zile după ce QatarEnergy a semnat un acord de vânzare și cumpărare pe 27 de ani cu compania chineză Sinopec.

Câmpul North face parte din cel mai mare câmp de gaze din lume pe care Qatar îl împarte cu Iranul, care își numește exploatația South Pars.

La începutul acestui an, QatarEnergy a semnat cinci contracte pentru North Field East (NFE), primul și cel mai mare dintre cele două faze ale planului de extindere a North Field, care include șase trenuri de GNL care vor crește capacitatea de lichefiere a Qatarului de la 77 de milioane de tone pe an la 126 de milioane până în 2027.

De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, concurența pentru GNL a devenit intensă, Europa, în special, având nevoie de cantități mari pentru a ajuta la înlocuirea gazului rusesc prin conducte, care reprezenta aproape 40% din importurile de pe continent.

Marți, Al Kaabi a declarat că sunt în curs de negociere cu alte companii germane pentru noi livrări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`