Irlanda de Nord: Partidul naționalist Sinn Fein a câștigat alegerile parlamentare

Irlanda de Nord: Partidul naționalist Sinn Fein a câștigat alegerile parlamentare
Partidul Sinn Fein a castigat alegerile parlamentare in Irlanda de Nord/ Sursa Foto: Captura video Twitter

Partidul naționalist Sinn Fein al Irlandei de Nord a obținut o victorie istorică la alegerile parlamentare. Țara este pe punctul de a avea un lider naționalist pentru prima dată în istoria sa și face demersuri pentru crearea unei Irlande unite, ceea ce înseamnă divizarea Regatului Unit, potrivit cnn.ro.

Urmașii fostei Armate Republicane Irlandeze (IRA) au promis o “nouă eră” după ce au câștigat cel mai mare număr de mandate în parlamentul de la Belfast.

Potrivit rezultatelor oficiale, Sinn Fein și-a asigurat 27 de locuri în adunarea legislativă, în timp ce Partidul Democrat Unionist, cel mai mare partid din Irlanda de Nord de două decenii, a obținut 24 de locuri. Partidele unioniste pro-britanice, susținute în principal de populația protestantă a regiunii, au fost majoritare în Irlanda de Nord timp de un secol.

O clauză din acordurile de pace din 1998, semnate cu guvernele britanic și irlandez după decenii de conflict, stabilea că ar putea avea loc un referendum privind unificarea Irlandei dacă pare probabil ca majoritatea alegătorilor să-l susțină.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:13 - S-a votat! În UE se va folosi un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile, tablete, camere digitale sau laptopuri. Probabil că îl ai deja acasă
19:55 - Soțul cântăreței de muzică populară Lena Miclăuș a fost reținut într-un dosar amplu de braconaj
19:52 - Jurnalistul Alin Cristea, despre ancheta DIICOT: Am fost 9 luni coleg de dosar cu un domn arestat tocmai datorită articolului. Șeful de facto al Biroului Teritorial Brăila îmi spunea că am cam greșit când îl criticam pe șeful poliției (VIDEO)
19:28 - Ana-Maria Barnoschi va fi soția unui tânăr de la malul mării. Află cine i-a furat inima
19:24 - Prețul biletelor de tren ar putea să crească din anul 2023. Traian Preoteasa (CFR Călători): Vom analiza la sfârșitul anului pe bugetul viitor
19:23 - Spiritele se încing la „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”. Ruxi i-a declarat „război” lui Cristi Mitrea: „Mi-ar plăcea să-l scot din joc”
19:08 - Studiile în România au devenit un lux: tinerii ajung să plătească un salariu doar pentru chirie și hrană
18:56 - Localitatea din România în care poți cumpăra un apartament cu două camere cu doar 6.000 de euro (FOTO)
18:37 - În loc să primească 100 de dolari, a primit 10,4 milioane și i-a cheltuit după bunul plac. Femeia riscă acum zeci de ani de închisoare
18:32 - Poliţiştii ieşeni caută patru tineri care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Dacă i-ați văzut, sunați la 112! (FOTO)