UPDATE, 13 septembrie, ora 22 // Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat, duminică, că guvernul va închide Israelul, Cisiordania și Fâșia Gaza pentru o perioadă de trei săptămâni, pe fondul resurgenței majore pe care o înregistrează focarele de COVID-19, potrivit AP citată de Axios.
Decizia privind închiderea de trei săptămâni a fost aprobată de guvern după o ședință care a durat mai bine de șapte ore, potrivit The Jerusalem Post. Măsura a fost aprobată în ciuda faptului că mai mulți miniștri și-au exprimat opoziția față de planul pe care guvernul îl adopta săptămâna trecută ca formă de răspuns la răspândirea noului coronavirus.
Potrivit Haaretz, carantina națională de trei săptămâni va intra în vigoare de vineri, ora 2 (ora locală), și presupune mai multe restricții. Astfel, adunările de oameni vor fi limitate la un număr de 10 persoane, pentru cele în spații închise, respectiv la 20 pentru reuniunile în aer liber. Supermarketurile și farmaciile rămân deschise. Sectorul public va funcționa cu personal redus, iar birourile din zona non-guvernamentală și afacerile nu vor fi nevoite să se închidă, atât timp cât nu primesc clienți.
Știrea inițială //În perioada în care israelienii trebuiau să sărbătorească anul nou evreiesc (în acest weekend), autoritățile au decis să închidă din nou ţara, pentru a încetini evoluția virusului COVID-19.
Astfel, Israelul se închide pentru a doua oară în pandemie, în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus a sărit de 4000 pe zi, pentru două zile la rând, scrie Corriere dela Sera.
Guvernul israelian a decis închiderea completă a țării pentru două săptămâni.
Şcolile şi afacerile se închid, excepţie făcând doar supermarketurile şi farmaciile, iar restaurantele pot fi deschise doar în regim de livrare.
După această primă fază, se mai plănuiesc alte două etape, dar cu relaxări graduale, bazate pe trendul infectărilor.
Oficialii Ministerului Sănătății i-au cerut primului ministru Benjamin Netanyahu să adopte o izolare generală de o lună pentru întreaga țară.
Șeful forţei de lucru împotriva pandemiei, Ronni Gamzu, anunța încă de săptămâna trecută măsurile parțiale de carantină în Israel, catalogând situația drept un „moment crucial” al țării.
„Vă rog, fără nunţi acum, fără reuniuni de masă…nicăieri. Sunt oraşe în Israel care vor fi plasate în carantină şi închise, în următoarele săptămâni, care se vor confrunta cu dificultăţi economice, sociale şi personale”, a spus Gamzu, citat de Reuters.
Guvernul israelian aprobase deja plasarea în carantină a unor „oraşe roşii”, unde ratele de infectare cu SARS-CoV-2 sunt ridicate. Aproximativ 30 de comunităţi, majoritatea arabe sau cu evrei ultra-ortodocşi, au fost incluse în această categorie, inclusiv orașul Nazareth, deoarece locuitorii nu au respectat restricţiile, organizând petreceri pentru nunţi şi recepţii acasă, reunind sute de oameni pentru evenimente.
În continuare, se vor evalua mai multe opţiuni pentru perioada sărbătorilor evreieşti de la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie (Anul Nou Evreiesc, Yom Kippur și Sukot), când familiile se reunesc pentru a celebra evenimente religioase şi care presupun un risc mai ridicat de răspândire a infecţiilor.
La jumătatea lunii iulie, Israel a restabilit restricțiile de siguranță.
Mai exact, pentru a se evita „izolarea generală din cauza creșterii puternice a morbidității coronavirusului”, majoritatea comerțului neesențial și locurilor publice neesențiale au fost închise în weekend.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu,a fost aspru criticat pentru această decizie. Acesta s-a confruntat însă cu o situație grea – încercarea de a redeschide economia, încercând totodată să evite un al doilea val al epidemiei, situație din care nu a ieșit, se pare, învingător, numărul cazurilor noi de coronavirus înmulțindu-se.