Italia a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca

Italia a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

Agenția italiană a Medicamentului a suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. O decizie similară a fost luată și de Norvegia și Danemarca.

Efectele adverse au fost înregistrate după administrarea unor doze din lotul ABV2856.Eșantioane din acest lot vor fi verificate de Institutul Național de Sănătate din Italia. Între timp, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție, să interzică utilizarea acestui lot în toată țara.

Totuși, până acum nu a fost stabilită nicio legătură de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste efecte adverse.

Și alte țări au suspendat vaccinarea cu serul de la AstraZeneca

Și autoritățile din Danemarca au decis să suspende campania de vaccinare cu serul produs de AstraZeneca, după ce medicii au observat la pacienți formarea de cheaguri de sânge. „La momentul actual nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinuri și cheagurile de sânge”, a transmis și Agenția Națională de Sănătate din Danemarca.

„Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic”, a scris, pe Twitter, Magnus Heunicke, ministrul Sănătăţii din Danemarca

Și Austria a oprit folosirea unui lot de doze AstraZeneca pe perioada în care cercetează un deces cauzat de probleme de coagulare a sângelui și un caz de embolism pulmonar.

Autoritățile sanitare norvegiene au anunțat și ele că suspendă „din precauție” vaccinările serul AstraZeneca. „Așteptăm informații pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinare și cazurile de cheaguri de sânge”, a transmis Geir Bukholm, un înalt oficial al Institutului național de sănătate publică.

În total, 9 țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda.

Vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie.Joi, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat acordarea unei autorizații condiționate de punere pe piață pentru vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Johnson & Johnson.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”