Japonia comemorează un an de la cutremurul care a îndoliat țara

Japonia comemorează un an de la cutremurul care a îndoliat țara

Comemorări în Japonia, la un an de la producerea cutremurului devastator de nouă  pe scara Richter, urmat de un puternic val tsunami. Momentul este marcat prin mai multe ceremonii în special în prefectura Fukushima şi Miyagi, cel mai greu încercate.

Premierul japonez, Yoshihiko Noda şi alţi oficiali se vor adresa celor prezenţi, iar discursurile vor fi urmate de un moment de reculegere. Pe toată durata zilei, oamenii vor aprinde lumânări şi vor depune flori pentru cele 20.000 de victime ale tragediei.

Victimele dezastrului din Japonia de acum un an sunt comemorate duminică în ţara Soarelui Răsare. Ceremoniile sunt simple. Oficialii niponi ţin discursuri şi depun coroane de flori.

Cutremur marți seară în România
Eveniment - 10 dec, 23:08
Cutremur marți seară în România

Împăratul Akihito alături de soţia sa Michiko şi premierul Yoshihiko Noda, îmbrăcaţi în negru, au ţinut discursuri în faţa oamenilor adunaţi în centrul oraşului Tokyo.

Oamenii s-au întors în locurile devastate de seism și de ape, au depus flori în locul caselor distruse și au adus cadouri simbolice pentru cei morți.

Însă această zi specială este și prilej de protest pentru activiștii din Japonia. După ce au ținut un moment de reculegere pentru victime, aceștia au ocupat străzile din Tokyo pentru a le atrage atenția autorităților asupra necesității eliminării energiei nucleare.

Ceremoniile care marchează un an de la dezastru se vor încheia la apusul soarelui, atunci când mii de lumânări vor fi aprinse iar clericii vor oficia ultimele slujbe în templele din țară.

În luna martie a anului trecut, Japonia a fost devastată. Cutremurul, valul tsunami şi dezastrul nuclear au afectat zone întregi ale ţării, rămase acum pustii din pricina radiaţiilor.

Sute de gospodării, drumuri şi instituţii au fost făcute una cu pământul în urma seismului. Iar ceea ce nu a fost distrus de cutremur, a fost luat de ape. Dezastrul a lăsat patru 400.000 de japonezi fără locuri de muncă, iar 20.000 de oameni şi-au pierdut viaţa ori au fost daţi dispăruţi.

Cu toate acestea, după aproape un an, locuitorii au reconstruit, în mare măsură, clădirile şi infrastructura din zonele devastate. Oraşe întregi au fost construite de la zero, la fel şi drumurile ori podurile. Însă liderii japonezi estimează că întreg efortul de reconstrucţie va dura între cinci şi zece ani şi vor fi necesare peste 200 de miliarde de dolari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`