Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa angajamentelor și a încercat „să facă pe toată lumea să înţeleagă şi să fie conştientă” de necesitatea unui sprijin mai mare față de Ucraina.
Miniștrii europeni de externe și apărare, reuniți la Luxemburg, au afirmat că vor crește sprijinul acordat Ucrainei în domeniul apărării antiaeriene, însă nu au făcut publice noi angajamente referitoare la furnizarea sistemelor americane Patriot, solicitate de către Kiev.
„Eu nu am (sisteme) Patriot la Bruxelles, (sistemele) Patriot sunt în capitalele (ţărilor UE). Şi ele sunt cele care trebuie să ia decizii”, a indicat Borrell, fiind nemulțumit față de lipsa angajamentelor celorlalte țări UE.
Țările UE nu au furnizat suficiente sisteme Patriot statului ucrainean, deoarece ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană, potrivit Libertatea.ro.
„Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a explicat săptămâna trecută premierul polonez Donald Tusk. „Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (…), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti”, a argumentat el.
Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat luni că Suedia va oferi Ucrainei sisteme antiaeriene, inclusiv sistemul portabil RBS 70.
„Nu exclud această posibilitate, dar acum ne concentrăm pe o contribuţie financiară, dar şi, posibil, pe (mai multe) RBS 70, întrucât aceasta ar diminua ceva din presiunea asupra (sistemelor) Patriot”, a explicat ministrul suedez, fiind întrebat dacă ţara sa va oferi Kievului rachete Patriot.
Grecia a oferit Ucrainei încă de la începutul războiului arme și muniții, evitând angajamentele substanțiale, pentru a menține propriile capacități în contextul tensiunilor sale cu Turcia. Purtătorul de cuvânt al Greciei a specificat că statul nu poate să ofere rachete sol-aer ruseşti S-300 în locul celor Patriot, deoarece „nu va exista nicio mişcare de natură să pună în pericol chiar şi la un nivel minim capacitatea de descurajare sau de apărare aeriană a Greciei”.
Ministrul apărării olandez, Kajsa Ollongren, a afirmat că statele din grupul Ramstein, care furnizează asistență militară Ucrainei, se vor întâlni din nou în această săptămână. Această reuniune reprezintă o oportunitate pentru oferirea unor noi ajutoare militare pentru Kiev.