Kamala Harris, viitor vicepreședinte al SUA: Oamenii au ales decența și adevărul. Fiecare fetiță vede acum că America e țara posibilităților. Pentru copiii acestei țări, mesajul e clar – Visați cu ambiție (VIDEO)

Kamala Harris, viitor vicepreședinte al SUA: Oamenii au ales decența și adevărul. Fiecare fetiță vede acum că America e țara posibilităților. Pentru copiii acestei țări, mesajul e clar - Visați cu ambiție (VIDEO)
Foto: Hepta - Abaca Press / Orlando Sentinel/TNS/ABACA

Kamala Harris va intra în istorie ca fiind prima femeie care ajunge vicepreședinte al Statelor Unite. În primul discurs susținut din această postură, ea a vorbit despre contribuția femeilor la ceea ce reprezintă America astăzi, despre luptele și sacrificiile pe care le-au făcut acestea pentru egalitate, libertate și justiție. După o campanie agresivă purtată la braț cu Joe Biden și împotriva republicanilor Donald Trump și Mike Pence, Harris a susținut că greul și munca adevărată abia acum încep, căci criza sanitară, economică și climatică trebuie să primească un răspuns cât mai rapid. Ea a mai ținut să-i laude pe americani deoarece, alegându-l pe Joe Biden președinte, au ales, de fapt, unitatea, decența, știința și adevărul.

Kamala Harris, viitor vicepreședinte al SUA:

 • „Congressmanul John Lewis, înainte să treacă în neființă, a scris: „Democrația nu e o stare de fapt, ci o acțiune”. Ceea ce a vrut să spună e că democrația americană nu e garantată, ci e pe atât de puternică pe cât e disponibilitatea noastră de a lupta pentru ea, de a o păzi și de a nu o lua de bună. Să ne protejăm democrația, asta înseamnă chin și sacrificiu, dar și bucurie și progres. Pentru că noi, oamenii, avem puterea de a construi un viitor mai bun.
 • Când democrația noastră însăși era pe buletinul de vot al acestor alegeri, cu însuși sufletul Americii în joc și cu privirea întregii lumi ațintită asupra noastră, voi ați deschis porțile unui altfel de prezent pentru America. Voi ați protejat democrația noastră. Mulțumesc americanilor care s-au prezentat într-un număr atât de mare la vot și și-au făcut vocile auzite.
 • Știu că vremurile au fost apăsătoare mai ales în ultimele luni. Am văzut durerea, suferința, grijile și chinurile, dar am fost și martorii curajului, rezistenței și generozității.
 • Voi ați dat un mesaj clar. Ați ales speranța, unitatea, decența, știința și, da, adevărul! Voi l-ați ales pe Joe Biden ca viitor președinte al Statelor Unite.
 • Joe vindecă, unește. Pierderile pe care el însuși le-a suferit au dat un scop existenței sale, acela de a ajuta națiunea să-și regăsească propria ei menire. E un om cu o inimă mare.
 • Când mama mea, Shyamala Gopalan Harris, a ajuns aici din India, probabil nu-și imagina chiar acest moment, dar a crezut profund într-o Americă în care așa ceva este posibil. Și eu mă gândesc acum la ea și la generațiile întregi de femei, de culoare, asiatice, albe, latino, native americane, care, de-a lungul istoriei, au pavat drumul către acest moment.
 • Femei care au luptat și au sacrificat atât de mult pentru egalitate, libertate și justiție pentru noi toți și toate. Inclusiv pentru femeile de culoare care des, mult prea des, sunt ignorate, deși atât de des demonstrează că sunt coloana vertebrală a democrației noastre. Toate femeile care au luptat pentru a ne asigura dreptul de vot.
 • În această seară, mâ gândesc la eforturile lor, la determinarea și puterea lor de a vedea ce poate fi descătușat de ceea ce a fost. Și mă înalț pe umerii lor. Și ce demonstrație de caracter mai bună decât îndrăzneala lui Joe de a sparge una dintre cele mai puternice bariere din țara noastră și de a alege o femeie ca vicepreședinte.
 • Și, deși sunt poate prima femeie vicepreședinte, cu siguranță nu voi fi ultima. Pentru că fiecare copilă care se uită la noi acum vede că aceasta este țara posibilităților. Pentru copiii acestei țări, indiferent de gen, țara noastră a trimis un mesaj clar: visați cu ambiție, conduceți cu convingere și priviți-vă pe voi înșivă așa cum alții poate nu reușesc. Dar știind că noi vă vom fi alături la fiecare pas.
 • Iar pentru cetățenii americani, indiferent cu cine au votat, mă voi strădui să fiu un vicepreședinte așa cum Joe a fost pentru președintele Obama: loială, onestă, pregătită, mă voi trezi în fiecare zi gândindu-mă la voi, la familiile voastre. Pentru că acum începe adevărata muncă, munca necesară, esențială de a salva vieți și a nimici această pandemie.
 • De a reconstrui economia așa încât să servească oamenilor munitori, de a elimina rasismul din sistemul judiciar și din societate, de a combate criza climatică, de a uni țara și de a vindeca sufletul acestei națiuni.
 • Drumul nu va fi lin, dar America e pregătită. La fel suntem și eu, și Joe.
 • Am ales un președinte care reprezintă tot ce e mai bun în noi, un lider pe care lumea îl va respecta și pe care copiii îl vor avea drept model. Un comandant care va respecta militarii noștri, care va păstra țara sigură și care va fi un președinte pentru toți americanii”.

Kamala Harris, viitor vicepreședinte al SUA: Oamenii au ales decența și adevărul. Fiecare fetiță vede acum că America e țara posibilităților. Pentru copiii acestei țări, mesajul e clar – Visați cu ambiție

Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite

Senatoarea Kamala Harris, care va deveni prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite, a subliniat anterior că scrutinul a fost mai mult decât unul pentru ea sau pentru Biden, a fost pentru sufletul Americii.

„Aceste alegeri sunt despre mult mai mult decât Joe Biden sau eu. Sunt despre sufletul Americii şi dorinţa noastră de a lupta pentru el. Ne aşteaptă multă muncă. Să începem”, a scris Harris, pe Twitter, după ce televiziunile americane au început să-l dea pe Biden drept președinte-ales al SUA.

Kamala Harris s-a născut în Statele Unite, dintr-o mamă indiancă (cercetătoare specializată în cancerul de sân) și un tată jamaican (profesor de economie).

Absolventă a universității Howard, ea a făcut parte din frăția studenților de culoare ”Alpha Kappa Alpha”.

După două mandate de procuror în San Francisco, Harris a fost aleasă de două ori procuror general al Californiei, devenind astfel prima femeie, dar și prima persoană de culoare care a condus serviciile judiciare ale celui mai populat stat american.

În ianuarie 2017, a depus jurământul în Senat, la Washington. A devenit astfel prima femeie originară din Asia de Sud și doar a doua senatoare de culoare din istorie.