Liderii de pe scena globală s-au reunit virtual, luni, pentru a marca a 75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, într-un moment în care eficiența și solidaritatea blocului de 193 de membri sunt puse la încercare de pandemia de coronavirus și tensiunile dintre SUA și China, transmite Reuters.Evenimentul special de luni a venit în ajunul reuniunii anuale a liderilor mondiali la ONU, care începe marți fără ca vreun președinte sau prim-ministru să fie prezent fizic la New York. Toate declarațiile au fost pre-înregistrate și vor fi difuzate în sala Adunării Generale.
Pe măsură ce COVID-19 a început să se răspândească vertiginos pe glob, țările și-au îndreptat ochii spre propriile capacități de reacție, iar diplomații susțin că ONU s-a chinuit să își confirme statutul. Tot pandemia avea să ducă și relațiile deja încercate dintre SUA și China la un punct minim, reliefând dorința Bejingului de a avea o influență mai mare în afacerile multilaterale, în ceea ce a pus la îndoială conducerea tradițională exercitată de Washington.
Noul coronavirus a apărut în China în finalul anului trecut, iar Washingtonul acuză Beijingul de lipsă de transparență și de faptul că ar fi înrăutățit criza sanitară. De partea cealaltă, Beijingul neagă vehement aceste acuzații.
În acest context, luni, Xi Jinping, președintele Chinei, a declarat: „Nicio țară nu are dreptul de a domina afacerile globale, de a controla destinul altora sau de a păstra toate avantajele în dezvoltare pentru ea. Cu atât mai puțin ar trebui să i se permită să facă orice vrea sau să fie hegemonă, bătăușa sau șefa lumii. Unilateralismul este un capăt de drum”.
Afirmația lui Xi nu a fost cuprins în videoclipul pe care l-a înregistrat pentru întâlnire. Ea a fost inclusă într-un mesaj mai lung, despre care misiunea chineză la ONU susține că a fost trimistă blocului global.
Cherith Norman Chalet, ambasadoarea adjunctă a SUA la ONU, a transmis Adunării Generale că blocul s-a dovedit a fi un „experiment de succes” în mai multe rânduri, dar a subliniat că există și „motive de îngrijorare”. Ea susține că Organizația Națiunilor Unite a manifestat rezistență la o reformă profundă, fiind adesea lipsită de transparență și „prea vulnerabilă la agenda regimurilor autocrate și a dictaturilor”.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse, susține că discordia tot mai mare pe care o arată comunitatea internațională a fost stârnită de anumite țări care intervin în afacerile interne ale altor state, impunând sancțiuni în mod unilateral – o aluzie mai mult sau mai puțin voalată la SUA. „Lumea s-a săturat de linii despărțitoare, de despărțirea statelor în ei și noi. Lumea are nevoie de o mai mare asistență multilaterală și cooperare”, spune demnitarul rus.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, susține că pandemia de COVID-19 a scos în lumină vulnerabilitățile scenei globale: „Astăzi avem un surplus de provocări multilaterale și un deficit de soluții multilaterale”.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat că interesele individuale ale statelor membre au tras în spate „prea des” ONU de la atingerea idealurilor sale: „Cei care cred că se pot descurca mai bine singuri greșesc. Bunăstarea noastră este ceva ce împărțim – suferința la fel. Suntem o singură lume”.
Mai mulți lideri au făcut apel la reformarea ONU și în special a Consiliului de Securitate, argumentând că este nedrept ca SUA, Rusia, China, Franța și Marea Britanie să fie singurele care să dețină permanent puteri de veto.
„O structură de consiliu care lasă destinul a peste 7 miliarde de oameni la mila a cinci țări nu este nici corect, nici sustenabil”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.
În cele din urmă, Volkan Bozkir, preşedintele Adunării Generale a ONU, a întrerupt luni seară summitul aniversar virtual, din cauza orei avansate, care făcea imposibilă difuzarea celor 55 de discursuri rămase de transmis, relatează AFP citată de Agerpres.Conform unui diplomat, summitul aniversar ar putea să fie reluat de-abia în ziua de miercuri a săptămânii viitoare.