Mai multe țări europene înregistrează cele mai calde temperaturi pentru luna septembrie

Mai multe țări europene înregistrează cele mai calde temperaturi pentru luna septembrie
Sursa foto: Pixabay

Austria, Franța, Germania, Polonia și Elveția au anunțat vineri cele mai calde luni de septembrie înregistrate, într-un an care se estimează a fi cel mai cald din istoria omenirii, pe măsură ce schimbările climatice se accelerează.

Vremea extrem de caldă din Europa a venit după ce monitorul climatic al UE a declarat la începutul acestei luni că temperaturile globale din vara emisferei nordice au fost cele mai calde înregistrate, potrivit france24.

Autoritatea meteo franceză Meteo-France a declarat că temperatura medie din septembrie în țară va fi de aproximativ 21,5 grade Celsius (70,7 grade Fahrenheit), între 3,5 și 3,6 grade Celsius peste perioada de referință 1991-2020.

Temperaturile medii din Franța au depășit în mod constant normele lunare de aproape doi ani.

În Germania vecină, biroul meteo DWD a declarat că a fost cel mai cald septembrie de când au început recordurile naționale, cu aproape 4°C mai mare decât valoarea de referință din 1961-1990.

Institutul meteorologic din Polonia a anunțat că temperaturile din septembrie au fost cu 3,6 grade Celsius mai mari decât media și cele mai calde din această lună de când au început înregistrările în urmă cu mai bine de 100 de ani.

Organismele meteorologice naționale din națiunile alpine din Austria și Elveția au înregistrat, de asemenea, cele mai calde temperaturi medii din septembrie, la o zi după ce un studiu a dezvăluit că ghețarii elvețieni și-au pierdut 10% din volum în doi ani pe fondul încălzirii extreme.

Institutele meteorologice naționale spaniole și portugheze au avertizat că temperaturile anormal de calde vor fi ]nregistrate în acest weekend, mercurul depășind 35 de grade Celsius în unele părți din sudul Spaniei.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice determinate de activitatea umană duc la creșterea temperaturii globale, cu o încălzire de aproximativ 1,2 C peste nivelurile preindustriale.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a declarat pentru AFP la începutul acestei luni că 2023 va fi cel mai cald an pe care l-a experimentat omenirea.

Temperaturi mai ridicate sunt probabil la orizont, deoarece fenomenul meteorologic El Nino – care încălzește apele în sudul Pacificului și nu numai – abia a început.

Perturbarea sistemelor climatice ale planetei face ca evenimentele meteorologice extreme precum valurile de căldură, seceta, incendiile și furtunile să fie mai frecvente și intense, provocând pierderi mai mari de vieți și proprietăți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`