Maia Sandu, câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, a declarat că populația țării vrea alegeri parlamentare anticipate. Ea este noua președintă-aleasă de peste Prut, prima femeie în această postură, după ce l-a învins în finala scrutinului pe pro-rusul Igor Dodon, obținând un procent semnificativ din voturile valabil exprimate.
Într-o declarație pentru Euronews, președinta-aleasă a Republicii Moldova a alimentat perspectiva unor alegeri parlamentare înainte de termen, context în care a susținut că Parlamentul de la Chișinău nu lucrează pentru populație.
În seara turului II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova – după primele rezultate exit poll – fostul ministru Cristian Diaconescu a explicat că, fără declanșarea unor alegeri anticipate, Maia Sandu se va confrunta cu „un parlament în continuare ostil”, ceea ce ar putea îngreuna reformele așteptate în majoritatea capitalelor Uniunii Europene. Chiar și așa, prim-vicepreședintele PMP a salutat victoria candidatei pro-europene, spunând că „situația este complicată, dar este pe drumul cel bun, drumul european, al unei reforme inclusiv în ceea ce privește sistemul judiciar”.
„Partidul Socialist din Republica Moldova are, dacă nu mă înșel, 35 de parlamentari din 101 – deja, domnul Dodon a anunțat că va muta lupta politică în Parlament. Rămâne de văzut dacă va putea Maia Sandu să organizeze alegeri anticipate, pentru că, până în acest moment, numai partidul care o susține pe Maia Sandu dorește în egală măsură organizarea acestor alegeri anticipate. Deci, din acest punct de vedere, situația este complicată, dar este pe drumul cel bun, drumul european, al unei reforme inclusiv în ceea ce privește sistemul judiciar – și în Republica Moldova o temă extrem de sensibilă și fierbinte în dezbaterea politicăși în relaționarea, evident, cu societatea”, declara Cristian Diaconescu, duminică, după primele rezultate exit poll, care profilau deja victoria Maiei Sandu.
Întrebat cum ar putea fi văzută de Rusia o primă victorie a unui candidat pro-occidental la alegerile prezidențiale din Republica Moldova,Cristian Diaconescua explicat: „Deocamdată, Federația Rusă nu și-a pierdut pârghiile în legătură cu sistemul politic din Republica Moldova. De altfel, dacă vă amintiți, și Ministerul de Externe (n.r. – rus) a anunțat faptul că Federația Rusă va coopera cu oricare dintre cei doi candidați, Igor Dodon sau Maia Sandu, odată ce unul dintre ei va deveni președinte. În al doilea rând, sunt forțe politice, partide politice, precum Renato Usatîi, într-o poziționare în alegerile prezidențiale destul de interesantă, și alții care în acest moment sunt extrem de categorici în ceea ce privește un mesaj orientat spre est”.