Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, erupe pentru prima oară după 1984 (FOTO, VIDEO)

Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume, erupe pentru prima oară după 1984 (FOTO, VIDEO)
Foto: captură video Twitter @TheInsiderPaper

Cel mai mare vulcan activ de pe planetă, Mauna Loa din Hawaii, erupe pentru prima oară în aproape 40 de ani, potrivit CNN.

Erupe Mauna Loa din Hawaii, cel mai mare vulcan activ din lume

Deși curge lavă pe o parte a vulcanului, erupția din Parcul Național Vulcanii din Hawaii nu amenință comunitățile, spune US Geological Survey, autoritatea americană de resort.

Pasagerilor cu zboruri pe Aeroportul Internațional Hilo sau Aeroportul Internațional Ellison Onizuka Kona li s-a recomandat să ia legătura cu compania aeriană înainte să meargă către aeroport.

Spre exemplu, Southwest Airlines nu mai operează luni la Hilo din cauza erupției și a anulat cinci zboruri spre și dinspre Honolulu.

Administrația americană de aviație a anunțat că „monitorizează îndeaproape erupția și va emite avize de trafic aerian odată ce va fi determinată dimensiunea norului de cenușă”.

Nu există semnale că erupția ar reprezenta o amenințare pentru comunitățile din apropierea vulcanului și nu au fost dispuse evacuări, a precizat Agenția pentru gestionarea urgențelor din Hawaii. Ca măsură de precauție au fost deschise totuși două adăposturi.

Căderea de cenușă poate să afecteze mașinile și clădirile, poate să contamineze resursele de apă, poate să perturbe sistemele de canalizare și electrice și poate să distrugă vegetația, conform seviciului meteorologic.

„Oamenii cu boli respiratorii ar trebui să rămână în case pentru a evita inhalarea particulelor de cenușă, iar toți cei de afară ar trebui să își acopere gura și nasul cu o mască sau o cârpă”, avertizează autoritățile din Honolulu.

Urmăriți B1TV.ro și pe