Medicii ucraineni din puncte fierbinți vor fi echipați cu veste antiglonț. Decizia vine în urma pierderilor imense în rândul lucrătorilor medicali.
Forțele Federației Ruse au tras în 58 de ambulanțe și au ucis șase medici ucraineni. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Viktor Liașko, pe rețelele de socializare.
„Războiul a schimbat totul: planuri, priorități, opinii. Nu m-am gândit niciodată că vom primi veste antiglonț pentru lucrătorii medicali.
Dar din cauza acțiunilor teroriștilor ruși, care au tras deja în 58 de ambulanțe și au ucis șase dintre colegii noștri, suntem obligați să facem și noi acest lucru”, a afirmat ministrul Liașko, pe Facebook.
Acesta a precizat că miercuri, 23 martie, primul lot de veste antiglonț a fost predat lucrătorilor medicali de urgență, care sub gloanțe, salvează mii de vieți.
Spitalul Regional de Boli Infecțioase din Harkov continuă să trateze pacienții cu coronavirus, în ciuda faptului că orașul este în mod constant bombardat de către forțele Federației Ruse.
Directorul spitalului, Pavel Nartov, a spus că spitalul are în dotare medicamente necesare pentru tratamentul anti-COVID. Spitalul le-a cumpărat încă înainte de începerea războiului.
Medicul a menționat că situația este extrem de dificilă, ferestrele spitalului sunt complet închise. măștile de gaze sunt stivuite pe coridoarele spitalului, în cazul unui atac chimic. Există și un adăpost anti-bombă, amplasat în subsolul spitalului, notează BBC.
În contextul războiului ruso-ucrainean, membrii UNICEF au tras un semnal de alarmă și au venit cu un mesaj ferm.
Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell, Directorul Executiv al UNFPA, Dr. Natalia Kanem și Directorul General al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, au cerut încetarea imediată a tuturor atacurilor asupra serviciilor medicale din Ucraina.
„Facem astăzi apel la încetarea imediată a tuturor atacurilor asupra serviciilor medicale din Ucraina.
Aceste atacuri îngrozitoare ucid și rănesc grav pacienți și cadre medicale, distrugând infrastructura medicală atât de vitală și forțând mii de oameni să renunțe la accesarea serviciilor medicale, în ciuda nevoilor urgente.
Atacarea persoanelor celor mai vulnerabile – a bebelușilor, a copiilor, a femeilor însărcinate, a persoanelor care suferă de boli și afecțiuni și a cadrelor medicale care își riscă propria viața pentru a salva vieți – este un act de o cruzime inacceptabilă”, se arată în scrisoarea deschisă a reprezentanților UNICEF.