Miniștrii UE încearcă, din nou, să ajungă la un compromis privind plafonarea prețului gazelor naturale

Miniștrii UE încearcă, din nou, să ajungă la un compromis privind plafonarea prețului gazelor naturale
Sursa Foto: Pixabay

Miniștrii Uniunii Europene încearcă din nou să finalizeze un acord mult așteptat pentru a pune în aplicare un plafon al prețului gazelor naturale care, speră ei, poate ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față mai bine creșterii excesive a prețurilor.

Cele cinci reuniuni de urgență anterioare au eșuat

Miniștrii au eșuat anterior în încercarea de a-și depăși divergențele în cadrul a cinci așa-numite reuniuni de urgență anterioare, dar mai mulți lideri UE au declarat săptămâna trecută că stabilirea unui plafon maxim de plată pentru gaz era probabil să fie realizată de data aceasta, informează AP.

„Am definit cadrul politic care le va permite miniștrilor noștri să finalizeze chestiunea unui plafon al prețului la gaze”, a declarat săptămâna trecută președintele francez Emmanuel Macron după o reuniune a liderilor UE la Bruxelles.”

Cele 27 de națiuni au rămas unite prin nouă runde de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina și prin măsuri de economisire a energiei pentru a evita penuria de combustibil folosit pentru a genera electricitate, a încălzi locuințele și a alimenta fabricile.

Dar nu au reușit să încheie un acord privind stabilirea unui plafon de preț complicat care fusese promis în octombrie ca o modalitate de a reduce facturile la energie care au crescut vertiginos din cauza invaziei Rusiei.

„Astăzi, trebuie să ajungem la un acord asupra unui mecanism bine-cunoscut care va împiedica gospodăriile și întreprinderile europene să facă față unor vârfuri mari ale prețurilor la gaze, așa cum am văzut în vara trecută”, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Síkela, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE.

„Cred că gospodăriile europene și întreprinderile se așteaptă de la noi să acționăm și nu văd niciun motiv pentru a nu putea ajunge la un acord astăzi”, a declarat Síkela.

Chestiunea plafonării gazelor a fost una care a divizat din cauza temerilor că furnizorii globali vor ocoli pur și simplu Europa atunci când alții vor oferi mai mulți bani.

„Nimeni, cu atât mai puțin eu, nu are nimic împotriva prețurilor scăzute pe piața gazelor – trebuie să reducem prețurile la gaze”, a declarat luni ministrul german al economiei, Robert Habeck. „Doar că știm din intervențiile anterioare pe piață că trebuie să fim foarte atenți să nu vrem să facem ceva bun și să declanșăm ceva rău.”

Întrebat despre faptul că colegul său ceh a remarcat că ar fi posibil un vot cu majoritate calificată, în care Germania ar putea fi supusă la vot, Habeck a răspuns că „acesta ar fi, desigur, un rezultat nedorit”.

El a spus că „întrebările noastre, sau îngrijorările noastre, sunt bine întemeiate” și că „spiritul ultimilor ani a fost consensual”. Dar a recunoscut că „dacă se va întâmpla, va trebui să trăim cu asta”.

Habeck a declarat că poziția celeilalte părți este „de înțeles”, având în vedere politica energetică a Germaniei din ultimii ani, dar UE nu ar trebui „să facă o greșeală care să ducă la o penurie – care ar afecta părți mari din Europa și nu doar Germania”.

El a spus că Germania are o „responsabilitate specială în rezolvarea problemei” și a subliniat inaugurarea sâmbătă a primului său terminal de gaz natural lichefiat, sau GNL.

Luna trecută, Comisia executivă a UE a propus un „plafon de preț de siguranță” care să intre în vigoare dacă gazele naturale depășesc 275 de euro (290 de dolari) pe megawatt oră timp de două săptămâni și dacă sunt cu 58 de euro mai mari decât prețul gazelor naturale lichefiate pe piețele mondiale.

Un astfel de sistem s-ar putea să nu fi evitat creșteri atât de mari ca în august – când prețurile au atins aproape 350 de euro pe megawatt oră pe indicele de referință european TTF, dar au scăzut sub 275 de euro în câteva zile – și a fost întâmpinat cu derută de multe țări care au făcut presiuni pentru un prag mai mic.

Președinția cehă a redactat o nouă propunere care ar permite declanșarea mecanismului în cazul în care prețurile depășesc 188 de euro pe megawatt oră timp de trei zile.

Sperietura prețurilor exorbitante a venit în toiul verii, când o creștere masivă din august a uimit consumatorii și politicienii, forțând blocul să caute un plafon pentru a limita prețurile volatile care alimentează inflația.

Incapacitatea de a găsi un compromis privind plafonarea prețurilor a blocat, de asemenea, planurile de achiziții comune de gaze și un mecanism de solidaritate pentru a ajuta țările cele mai nevoiașe, deoarece măsurile ar urma să fie convenite ca un pachet.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`