Ministrul britanic al Educației: Elevii din Marea Britanie nu vor susţine examene în acest an din cauza pandemiei

Ministrul britanic al Educației: Elevii din Marea Britanie nu vor susţine examene în acest an din cauza pandemiei

Potrivit ministrului britanic al Educaţiei, Gavin Williamson, elevii din Anglia nu vor susţine examene formale în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus. În schimb, vor primi note în urma evaluării făcute de profesori, citează Reuters.

Examene anulate pentru elevii din Marea Britanie, din cauza pandemiei de COVID-19

Marți, Anglia a intrat în cel de-al treilea lockdown naţional, din cauza noii tulpini de coronavirus care face ravagii. În această perioadă, şcolile şi magazinele vor fi închise, iar oamenii vor trebui să stea în casă.

Mai mult, examenele pentru elevii cu vârste de 14 şi 18 ani, care se aflau la baza procedurii de admitere în licee şi universităţi, vor fi anulate, fiind înlocuite cu note acordate de profesori.

„Deşi examenele sunt modalitatea cea mai corectă de a evalua cunoştinţele unui elev, din cauza impactului acestei pandemii, nu este posibil să organizăm aceste examene anul acesta”, a declarat ministrul.

La începutul anului, Williamson a fost intens criticat pentru sistemul de evaluarea pe bază de algoritmi. Erorile din sistem au dus la rezultate incorecte pentru unii elevi, afectându-le admiterea la universităţi, renunțându-se astfel la sistem.

Premierul Marii Britanii a declarat în Parlamentul britanic că restricțiile impuse în cadrul celui mai recent lockdown din Anglia vor fi ridicate gradual. Primele instituții care își vor relua activitatea vor fi școlile, a anunțat Boris Johnson, potrivit Reuters.

„Când vom începe să ieşim din lockdown, promit că școlile vor fi primele deschise. Acest moment ar putea veni după vacanţa de la mijlocul lui februarie, deşi ar trebui să rămânem extrem de prudenţi în privinţa calendarului care urmează. Şi, aşa cum a fost cazul primăvara trecută, ieşirea noastră din coconul lockdown-ului nu va fi un big bang, ci o ridicare graduală”, a explicat Johnson, fiind însă prudent în a avansa repere temporale.

Sorin Cîmpeanu: Școala nu se deschide fizic până pe 8 februarie

În România, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că unitățile de învățământ din țara noastră vor rămâne închise cel puțin până la data de 8 februarie 2021.

În perioada 11 ianuarie 2021 – 8 februarie 2021, prin excepţie de la prevederile alineatului 1, în baza şi sub rezerva analizei situaţiei epidemiologice la nivel naţional realizată de Ministerul Sănătăţii împreună cu Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei şi în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin ordin al ministrului Educaţiei se poate dispuse suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi şcolarilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor în online. Precizăm că dispoziţiile prevăzute la articolul 38, alinineatul 1 din Legea 55/2020 au avut aplicabilitate până la data de 31 decembrie 2020.

În condiţiile în care pandemia de COVID-19 afectează încă sănătatea populaţiei, se impune adaptarea în regim de urgenţă a cadrului legal care să asigure desfăşurarea procesului de învăţământ astfel încât cadrele didactice şi elevii să beneficieze de drepturile constituţionale la învăţătură şi sănătate, în condiţii de siguranţă epidemiologică, demonstrând în acelaşi timp dorinţa Guvernului de trecere a şcolii înformat clasic începând cu al doilea semestru al anului şcolar 2020-2021, sub rezerva evoluţiei situaţiei epidemiologice.”, a spus ministrul Cîmpeanu într-o conferinţă de presă.

De partea cealaltă, premierul României, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, la finalul ședinței de guvern, că în cazul în care se păstrează tendinţa descendentă de infectări cu noul coronavirus, se pot redeschide şcolile din 8 februarie.

„Și eu vreau să fie redeschise şcolile şi restaurantele. Dacă nu va fi problema asta pe sănătate, acestea vor fi redeschise (…) Personal cred că trebuie să facem eforturi pentru ca şcoala să fie deschisă cât mai repede. Până acum am văzut că a scăzut numărul infectărilor şi am ajuns la un număr confortabil (…) Dacă se menţine şi păstrăm această tendinţă descendentă, putem să deschidem şcolile pe 8 februarie. Dar, repet trebuie reduse efectele pandemiei”, a afirmat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`