Olanda și Suedia sprijină aderarea României la Schengen, anunță ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Olanda și Suedia sprijină aderarea României la Schengen, anunță ministrul de Externe, Bogdan Aurescu
Foto: MAE / Facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat, într-un mesaj postat pe Twitter, decizia Suediei și a Olandei de a sprijini aderarea României la Schengen.

Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei a votat, vineri, în favoarea aderării României la Schengen, iar votul este obligatoriu pentru Guvern.

„Salut rezultatul pozitiv de azi din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei în favoarea aderării ROmâniei la Schengen! Mă bucur că demersurile mele pe lângă colegul meu, ministrul Tobias Billstrom & liderii Partidului Social-Democrat Suedez au avut succes”, a scris ministrul Afacerilor Externe.

De asemenea, Bogdan Aurescu a transmis tot vineri că guvernul olandez sprijină aderarea României. Guvernul de la Haga a anunțat într-un comunicat că ”are o poziție pozitivă față de aderarea Croației și României la Schengen”. În ceea ce privește Bulgaria însă, Guvernul olandez anunță că are în continuare preocupări legate de corupție și respectarea statului de drept.

Guvernul de la Haga își motivează schimbarea de poziție față de România prin existența celor două misiuni pozitive de evaluare Schengen (una având în componență experți din Țările de Jos), dar și prin ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

Recent, social-democrații suedezi se exprimaseră împotriva aderării României.

Ardalan Shekarabi, purtătorul de cuvânt al Social democraților suedezi, a declarat că formațiunea sa nu se va opune intrării României în spațiul Schengen, după ce votaseră în Parlamentul suedez împotriva aderării.

Anunțul a fost dat atât de Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, care salută decizia, cât și de social-democratul Victor Negrescu care laudă diplomația partidului său.

Urmăriți B1TV.ro și pe