Angela Merkel a ales calea cea mai ușoară în cazul Afganistanului, scrie Marcel Fürstenau, într-un articol pentru Deutsche Welle. Cancelarul german a justificat politica țării sale în Afganistan, a vorbit despre tragedie și a deplâns situația afganilor și a mulțumit soldaților și diplomaților. Dar, ca om care „a purtat răspunderea politică timp de 16 din cei 20 de ani ai angajamentului Germaniei în Afganistan, ar fi trebuit să vină mai mult”, consideră Fürstenau.
„Cancelara și-ar fi putut face măcar autocritica. Sau și mai bine ar fi fost să fi prezentat o scuză, în numele Germaniei, pentru două decenii de politică nereușită în Afganistan și pentru a fi lăsat de izbeliște atâția oameni care au ajutat Bundeswehr și alte organizații”, notează Marcel Fürstenau.
Acesta mai susține că, în mod evident, ce și-a propus alianța să facă în Afganistan – lupta contra talibanilor, pentru democrație și drepturile omului – a fost mai mult decât putea să ducă. Iar toate avertismentele au fost ignorate de guvernele pe care le-a condus Merkel: „Prin urmare, și ei sunt responsabili pentru dezastrul din Afganistan”.
„Un cancelar nu are voie să se ascundă în spatele lor. Și totuși o face, câtă vreme pune o întrebare după alta, dar nu încearcă nici măcar o dată să dea un răspuns. „Au fost obiectivele noastre prea ambițioase?“, este prima ei întrebare. Răspunsul ar fi fost simplu și ar fi constat într-un singur cuvânt: „da“! „Ar fi trebuit luate mai în serios diferențele culturale și dată mai multă importanță experiențelor istorice?“ Din nou niciun răspuns. Dar și acest răspuns ar fi trebuit să fie afirmativ. „Am subestimat nivelul corupției, respectiv impactul acesteia asupra factorilor de răspundere din Afganistan?“. Răspunsul este „da”!”, a mai scris Marcel Fürstenau în Deutsche Welle.
În opinia sa, Angela Merkel alege cale cea mai ușoară în evaluarea situației deoarece toate întrebările pe care și le-a pus există nu de câteva zile, ci de ani întregi. Răspunsurile au existat și ele în toată această perioadă, dar au fost ignorate: obiectivele alianței au fost prea ambițioase, diferențele culturale joacă un rol important, dar au fost neglijate, corupția din Afganistan e uriașă.
„Dar diversele guverne federale la conducerea cărora s-a aflat Angela Merkel le-au ignorat, fiindcă nimeni n-a vrut să recunoască eșecul misiunii câtă vreme SUA erau prezente în Afganistan. În încheiere, cancelarul care în curând va părăsi această funcție ar fi putut menționa și acest aspect”, a mai susținut Marcel Fürstenau.