Patriarhul Kirill, dat în urmărire în Ucraina. Ce acuzații i se aduc liderului religios de la Moscova

Patriarhul Kirill, dat în urmărire în Ucraina. Ce acuzații i se aduc liderului religios de la Moscova
Patriarul Kirill al Moscovei a îndepărtat ortodocșii din țările creștine de Biserica Rusă aservită politicii și invaziilor Kremlinului.
Ministerul de Interne al Ucrainei l-a pus pe Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, pe lista persoanelor urmărite. Acuzația vizează presupusa contribuție la conflictul în desfășurare dintre Rusia și Ucraina.

Unde se află Patriarhul Kirill?

Cu toate că Patriarhul Kirill se află în prezent în Rusia și nu este sub amenințarea directă a unei arestări, gestul de a-l plasa pe lista de urmăriți este perceput ca un demers simbolic din partea Ucrainei. Se evidențiază astfel intenția de a contracara influența preoților cu conexiuni strânse în Rusia, un pas în cadrul campaniei Ucrainei de eliminare a susținătorilor care ar putea submina stabilitatea societății ucrainene.

Reacția Bisericii Ortodoxe Ucrainene

În contextul tensiunilor crescânde, Biserica Ortodoxă Ucraineană se află în pericol de a fi interzisă, iar dosare penale sunt lansate împotriva clericilor asociați cu o ramură a Bisericii Ortodoxe care avea legături directe cu Biserica rusă și cu Patriarhul Kirill. Parlamentul de la Kiev ia în considerare un proiect de lege care vizează interzicerea acelei ramuri a Bisericii Ortodoxe, aceasta fiind percepută ca un agent al Rusiei și pierzând susținerea mulțimii de enoriași începând cu invazia rusească din februarie 2022.
Biserica susține că a întrerupt orice legătură cu Moscova în mai 2022. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a emis un document în care susține că

Patriarhul Kirill, acuzat că a încălcat suveranitatea ucraineană

Patriarhul este acuzat că „a încălcat suveranitatea ucraineană” fiind parte a anturajului apropiat al conducerii militare și politice a Rusiei.
Liderul religios Moscovei și al Întregii Rusii a denunțat ferm acțiunile Ucrainei și a făcut un apel la ceilalți înalți conducători religioși din întreaga lume să oprească măsurile împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse, considerând plasarea sa pe lista de urmăriți drept „un pas ridicol”. Vladimir Legoida, responsabil pentru relațiile dintre biserici, a acuzat autoritățile ucrainene de ilegalități și de încercarea de a intimida enoriașii.
La începutul lunii noiembrie, Ucraina a anunțat inițierea unei proceduri penale împotriva Patriarhului Kirill, acuzându-l că a „justificat” invazia rusă pe teritoriul său. Kievul a declarat că vor fi luate măsuri pentru a-l aduce în fața justiției pentru presupusele crime comise împotriva statului ucrainean.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`