Planul Greciei în fața datoriilor uriașe către FMI: Naționalizarea băncilor. Vom alege falimentul în fața propriului popor

Planul Greciei în fața datoriilor uriașe către FMI: Naționalizarea băncilor. Vom alege falimentul în fața propriului popor
Foto: rfi.fr

„Suntem un guvern de stânga. Dacă trebuie să alegem între un faliment față de FMI și un faliment față de propriul popor, nici nu stăm pe gânduri”, a declarat un oficial elen, citat de TheTelegraph.

Acesta a mai declarat că este posibil ca Grecia să intre într-un proces de reeșalonare a tranșelor cu FMI, lucru care ar putea crea panică în piețe „și timpul se va scurge și mai repede”.

Atena nu are bani să plătească FMI următoarea rată în valoare de 458 de milioane de euro, având în vedere că va trebui să plătească, până pe 14 aprilie, salariile și serviciile sociale, în cazul în care eurozona nu va debloca următoare tranșă din acordul provizoriu de bailout la timp.

În aceste condiții, Grecia este gata să naționalizeze sistemul bancar și să introducă o monedă paralelă, dacă zona euro nu va renegocia condițiile impuse Atenei.

Surse apropiate partidului de guvernare Syriza, citate de TheTelegraph, au declarat că Executivul este determinat să își achite datoria de a plăti pensiile și serviciile publice, chiar dacă e pe cale să rămână fără fonduri. Guvernul ar putea să fie forțat să sară peste plata ratei din aprilie către FMI.

Atena invocă schimbarea dramatică a scenei politice după victoria partidului de stânga din ianuarie, afirmând că puterile creditoare încă nu înțeleg transformarea și ar trebui să facă mai multe concesii, dacă nu vor o „ruptură în uniunea monetară”.

„Ei vor să ne treacă printr-un ritual de umilire și să ne sechestreze. Ei încearcă să ne pună într-o poziție în care fie intrăm în incapacitate de plată față de poporul nostru, fie semnăm o înțelegere care este politic toxică pentru noi. Dacă aceasta este ținta lor, vor trebuie să o facă fără noi”, a declarat sursa.

Syriza este pregătită să nu abdice de la principiile și promisiune electorale făcute în fața poporului, chiar dacă asta ar aduce cu sine declararea falimentului tehnic al Greciei de către FMI.

„Vom închide băncile și le vom naționaliza. Apoi vom emite hârtii ce atestă datoriile noastre, și toți știm ce înseamnă asta. Ceea ce nu vom face este să devenim un protectorat al Uniunii Europene”, a spus o sursa. .

Chiar dacă Grecia reușește cumva să adune destui bani pentru termenele de plată din aprilie, mai trebuie să dea FMI 200 milioane euro pe 1 mai și 763 mililoane euro pe 12 mai.

Fostul șef al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat Grecia că are o datorie morală față de alte state și a descris solicitările Atenei pentru mai mulți bani ca fiind „complet inacceptabile”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`