Polonia este primul stat NATO care îi oferă Ucrainei arme pentru a ataca Rusia. „Ucraina are dreptul să lupte şi să se apere cum consideră de cuviinţă”

Polonia este primul stat NATO care  îi oferă Ucrainei arme pentru a ataca Rusia. „Ucraina are dreptul să lupte şi să se apere cum consideră de cuviinţă”
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy

Vice-ministrul polonez al apărării, Cezary Tomczyk, a declarat miercuri că Polonia este de acord ca armele pe care le-a oferit Ucrainei să fie folosite împotriva teritoriului rus. Acesta le-a sugerat și celorlalte state ce sprijină Ucraina să procedeze la fel

Această situație ar putea crea „diverse probleme”

Oficialul polonez a declarat în cadrul unei emisiuni radiofonice că „Ucraina are dreptul să lupte şi să se apere cum consideră de cuviinţă”. „Nu există restricţii asupra folosirii armelor poloneze pe care le-am trimis” Ucrainei, a insistat vice-ministrul Cezary Tomczyk, potrivit Agerpres. 

Acesta a îndemnat și celelalte țări din NATO care au oferit sprijin Ucrainei „să ridice restricţiile” la acest capitol. Totuși, a admis că această situație este „complexă” și că poate crea „diverse probleme”.

Care a fost reacția Kremlinului

Purtătorul de cuvânt Dimitri Peskov a declarat că este la curent cu ceea ce a admis vice-ministrul polonez, însă acest lucru era deja cunoscut. „Am văzut declarația, dar acest lucru era oricum destul de evident chiar și înainte, nu existau secrete în această privință”, a spus Peskov, potrivit TASS.

Peskov a explicat că în Moscova au avut loc discuții privind reacția pe care Rusia o să o aibă în cazul în care Kievul ar folosi arme occidentale pentru a lovi ținte pe teritoriul rus.  „Am vorbit în repetate rânduri despre acest lucru. Mai mult, președintele Putin a răspuns la această întrebare în timp ce vorbea cu reporterii la Tașkent”, a declarat Peskov.

După ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat aliaților să permită Ucrainei să atace direct teritoriul rus cu armele furnizate ca ajutor militar, discuțiile pe această temă au stârnit controverse în Washington și în capitalele europene. Cele mai rezervate, în special Roma și Berlin, au avertizat asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina, menționând posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să recurgă la arme nucleare.

Putin a amenințat Europa cu „consecințe grave” dacă NATO va permite Ucrainei să utilizeze armament occidental pentru a lovi ținte pe teritoriul rus. El a subliniat că reprezentanții NATO, în special din Europa, ar trebui să fie conștienți de riscurile implicate.

„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă”, iar „acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a atenţionat Putin, vorbind la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a afirmat că statele UE trebuie să găsească un echilibru între riscul de escaladare și necesitatea ca Ucraina să se apere, considerând totuși că armata ucraineană ar trebui să aibă posibilitatea de a lovi teritoriul rus cu arme occidentale.

Cu toate acestea, Statele Unite, principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, au transmis prin purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, că Washingtonul nu recomandă Kievului să lanseze atacuri asupra teritoriului rus cu arme americane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”