Singapore va executa o femeie pentru prima dată în aproape 20 de ani, vineri, în una dintre cele două execuții planificate pentru această săptămână, relatează The Guardian.
Saridewi Djamani, de cetățenie singaporeză, a fost condamnată la pedeapsă capitală obligatorie în 2018, după ce a fost găsită vinovată pentru deținerea a circa 30 de grame de heroină cu scopul de a le comercializa, notează Transformative Justice Collective (TJC), organizație care monitorizează cazurile de condamnare la moarte.
Activiștii spun că ar putea fi prima femeie executată în Singapore după 2004, când Yen May Woen, o coafeză în vârstă de 36 de ani, era spânzurată pentru trafic de droguri.
Mohd Aziz bin Hussain, un bărbat de origine malaeziano-singaporeză în vârstă de 56 de ani, a fost informat că va fi executat miercuri, potrivit TJC. El a fost condamnat la moarte în 2018, după ce a fost găsit vinovat pentru traficarea a circa 50 de grame de heroină, notează aceeași organizație.
Singapore are una dintre cele mai stricte legislații antidrog din lume și s-a confruntat cu critici internaționale din cauză că îi execută pe prizonierii condamnați pentru infracțiuni asociate substanțelor narcotice.
Saridewi este una dintre cele două femei din Singapore care se află în rândul condamnaților la moarte, susține Kirsten Han, jurnalistă și activistă care și-a petrecut un deceniu militând împotriva pedepselor capitale.
„Odată ce și-a epuizat opțiunile de apel, a fost o chestiune de timp până i-a fost dată o notificare de execuție”, spune Han.
„Autoritățile nu sunt mișcate de faptul că majoritatea oamenilor condamnați la moarte provin din grupuri marginalizate și vulnerabile. Oamenii condamnați la moarte sunt aceia considerați dispensabili atât de șefii rețelelor de droguri, cât și de statul Singapore. Nu e ceva cu care ar trebui să se mândrească singaporezii”, a mai afirmat activista.
În schimb, guvernul singaporez consideră în continuare că pedeapsa capitală este o metodă eficientă de descurajare a infracționalității asociate drogurilor, metodă care meține orașele mai sigure și este sprijinită de publicul larg. În plus, susține că procesul judiciar este unul echitabil.