Milano se afla sub o pătură de smog, marți, când a izbucnit o dispută cu privire la datele unui grup de monitorizare care a clasat orașul din nordul Italiei, cunoscut de mult timp pentru calitatea slabă a aerului, printre cele mai poluate din lume, alături de Dhaka, Lahore și Chengdu.
Controversa a început duminică, când site-ul web elvețian de calitate a aerului în timp real IQAir a etichetat Milano „nesănătos” deoarece nivelul de particule fine, sau PM 2,5, din aerul orașului era de 24 de ori peste limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ocupând al treilea loc după Dhaka din Bangladesh și Lahore din Pakistan.
Centrul industrial dens populat a urcat luni pe locul doi, după Chengdu din China, înainte de a aluneca pe locul 10 marți. Potrivit site-ului IQAir, datele sale sunt culese de la „stații guvernamentale și senzori low-cost deținuți de cetățeni de știință din întreaga lume”.
Primarul Milanului, Giuseppe Sala, care a introdus unele măsuri îndrăznețe împotriva poluării de când a fost ales primar în 2016, a respins datele IQAir drept „analize improvizate făcute de un organism privat” și i-a acuzat pe jurnaliști că au scris știri de pe „rețelele sociale”. „Sunt foarte enervat că trebuie să pun întrebări care nu există”, a spus el luni.
Unitatea din Lombardia Arpa, o agenție regională pentru protecția mediului, a descris clasificarea IQAir ca fiind „nesigură”, dar a confirmat că aerul orașului a depășit limita de PM 2,5 în ultimele zile, declanșând o serie de măsuri antipoluare, inclusiv limitări ale traficului în timpul zilei, care urmează să fie adoptate la Milano și alte opt orașe din zonele afectate grav din regiune.
Problema din ultimele zile a fost exacerbată de temperaturile neobișnuit de ridicate și ar trebui să dispară odată cu sosirea ploilor de joi, potrivit lui Guido Lanzani, directorul pentru calitatea aerului la Arpa Lombardia.
Legambiente, cea mai mare organizație de mediu din Italia, i-a acuzat pe liderii din Lombardia că nu au o strategie clară de îmbunătățire a calității aerului, în timp ce peste 50.000 de locuitori din Milano au susținut un efort de a întreprinde acțiuni legale împotriva autorităților orașului din cauza nivelurilor de smog.
„Nu știu ce l-a făcut pe Sala să se exprime în acest fel”, a declarat avocatul Bruno Borin pentru agenția de presă Adnkronos. „A sosit timpul pentru un proces colectiv, până nu ne îmbolnăvim de tot.”
Calitatea proastă a aerului a fost legată de 50.303 decese premature în Italia în 2020, potrivit AEE. Majoritatea au fost în Milano, dar Cremona din Lombardia a fost provincia italiană cu cea mai mare proporție de decese – între 150 și 200 la 100.000 de locuitori – atribuite PM 2,5.