„Procurorii lui Stalin” mențin regimul de teroare din Rusia: Opozanții lui Putin își așteaptă condamnările la închisoare

Procurorii lui Stalin mențin regimul de teroare din Rusia: Opozanții lui Putin își așteaptă condamnările la închisoare
Rusia susține că Occidentul împiedică negocierile de pace cu Ucraina. ”Rusia întotdeauna a fost pregătită să rezolve problemele prin negocieri"

După Ilia Iașin, alți doi oponenți ruși – Vladimir Kara-Murza și Evgheni Roizman – așteaptă condamnări asemănătoare.

Ilia Iașin, 39 de ani, una dintre ultimele voci sonore împotriva regimului Vladimir Putin, a fost condamnat vineri, 9 decembrie, la opt ani și șase luni închisoare de către un tribunal de la Moscova pentru difuzarea de „informații false” despre armata rusă.

Este cea mai lungă sentință pronunțată până în prezent de la introducerea unor noi articole în codul penal rus, cu puțin timp înainte de invadarea Ucrainei, referitoare la „discreditarea” armatei – menționează știripesurse.ro.

„Procurorii lui Stalin” mențin regimul Putin

Chestionat în marja unui Consiliu al Uniunii Economice Eurasiatice care a avut loc la Bișkek, Kârgâzstan, Vladimir Putin a declarat cu aroganță – „Cine este Iașin? Un blogger?” – la fel așa cum s-a prefăcut că îl ignoră și pe Alexei Navalnîi, la râmdul său condamnat la nouă ani de închisoare.

Ilia Iașin, apropiat al lui Boris Nemțov (asasinat în apropiere de Kremlin în februarie 2015, apoi al lui Alexei Navalnîi), a a ironizat completul de judecată care, afirmă, amintește de „procurorii lui Stalin”; a transmis un mesaj de încurajare puținilor adepți care au venit să-l susțină, prevestind „o schimbare la îndemână”: „Prin acest verdict isteric, puterea vrea să ne intimideze, dar își arată doar slăbiciunea (…). Astăzi îmi rămâne doar să repet ceea ce am spus în ziua arestării mele: nu mi-e frică și nici vouă nu vă este frică”.

Anterior, pe 5 decembrie, nu a ezitat să-l conteste direct pe șeful Kremlinului: „Vladimir Vladimirovici (…), numele tău este acum asociat cu cuvintele „moarte” și „distrugere”. Ați făcut un rău teribil poporului ucrainean, care probabil nu ne va ierta niciodată. (…) Trimiți sute de mii de ruși la moarte, mulți dintre ei nu se vor întoarce niciodată la casele lor. Dar, pentru tine, acestea sunt doar statistici ale pierderilor, cifre în coloane” – a transmis opozantul.

Pe 7 aprilie, Iașin a pomenit în fața procurorilor despre cadavrele descoperite la Bucha, Ucraina

Într-un videoclip de trei ore postat pe YouTube, a difuzat imagini preluate de pe canalul britanic BBC despre aceste masacre – fără a omite să ofere versiunea oficială a armatei ruse -, evocând totodată și refugiații ucraineni, situația din Mariupol, un alt oraș martir ucrainean, sau slăbirea, inevitabilă în ochii lui, a puterii lui Vladimir Putin, menționează sursa citată.

Două luni mai târziu, a fost arestat și plasat în arest preventiv

În ciuda multiplelor avertismente din partea rudelor sale, care l-au sfătuit să părăsească Rusia când mai era timp, a refuzat să se salveze.

La trei luni după moartea lui Boris Nemțov, a finalizat raportul pe care acesta din urmă îl pregătea asupra manevrelor Kremlinului în această țară, în urma anexării Crimeei de către Rusia, în 2014, și a primele ciocniri armate în Donbass. Intitulat „Ucraina. Războiul” (tradusă sub titlul Raportul Nemțov. Putin și războiul, Éditions Actes Sud, 2016), acest document anunța deja ce urma să urmeze.

Avocatul Pavel Chikov, președintele ONG-ului rus pentru drepturile omului Agora, a menționat: „Iașin a primit cea mai grea sentință din toate cazurile similare de la începutul războiului. Și sunt deja peste160”, a subliniat acesta pe canalul său Telegram.

Pedeapsa maximă impusă până acum a fost pentru deputatul Alexei Gorinov, în vârstă de 60 de ani, condamnat în iulie la șapte ani de închisoare pentru „diseminarea de informații false” despre armata rusă; în cadrul unei ședințe municipale, de la jumătatea lunii martie, a numit conflictul din Ucraina „război”, și nu „operațiune militară specială”, așa cum dictează terminologia oficială și, mai mult, le ceruse colegilor săi să păstreze un minut de reculegere după ce a discutat despre moartea copiilor în Ucraina.

Alți doi opozanți așteaptă sentințe asemănătoare

Vladimir Kara-Murza( 41 ani) urma să fie eliberat din arest preventiv luni, 12 decembrie, în așteptarea procesului. A fost arestat la Moscova în aprilie, după ce a criticat ofensiva din Ucraina, pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă.

Apropiat de Boris Nemțov – fost jurnalist care a supraviețuit la două tentative de otrăvire, în 2015 și 2017 – se confruntă cu alte două acuzații, printre care cea pentru înaltă trădare care se pedepsește cu douăzeci de ani de închisoare. Consiliul Europei i-a acordat Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului în 2022.

Evgheni Roizman, fost primar al orașului Ekaterinburg, din Urali, este la rândul său acuzat pentru un videoclip în care denunța „invazia Ucrainei” și își așteaptă condamnarea în arest la domiciliu din luna august.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale