Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, vine cu o serie de clarificări cu privire la cele mai recente decizii ale Guvernului referitoare la regulile care vor trebui să fie respectate de români în ziua votului la alegerile locale din 27 septembrie. Într-o postare pe Facebook, Arafat precizează că nimănui nu îi va fi îngrădit dreptul la vot. Asta după ce în spațiul public au apărutcritici la adresa lui, în condițiile în care, în conferința de presă care a avut loc luni, după ședința de Guvern, el declarase că în secția de votare nu vor putea intra cei care nu poartă mască de protecție. Șeful DSU a subliniat că purtareamăștii este o măsură menită să-i protejeze atât pe cetățenii care merg la secții pentru a-și exprima opțiunea electorală, cât și pe membrii comisiilor.
„Astăzi a fost emisă Hotărârea 45 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) care include și regulile de igienă și protecție pentru ziua de vot.
Tot astăzi în cadrul sedinței de guvern s-a adoptat, în baza hotărârii CNSU, hotărârea de guvern care adoptăregulile respective urmând să fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sănătății și Min. Afacerilor Interne.
Regulile stabilite includ purtarea măștii în secția de vot pentru toți care se află în interiorul secției, inclusiv votanții. Astfel purtarea măștii devine obligatorie prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern.
În cadrul conferinței de presă după ședinta de guvern, unul dintre jurnaliștii prezenți mi-a adresat întrebarea ipotetică daca o persoana care nu vrea să poarte masca în secția de vot poate intra să voteze. Iar raspunsul meu a fost că nu, din momentul din care a fost emis un act normativ câteva minute mai devreme care prevede clar regulile. Mai ales că la secțiile de vot, conform Legii 135/2020, vor exista rezerve de măști pentru cei care vin la secția de vot fără mască”, a scris Raed Arafat, pe Facebook.
Șeful DSU a precizat, astfel, că purtarea măștii de protecție este obligatorie, însă nimeni nu va fi împiedicat să-și exprime votul.
„Deci ca să concluzionăm:
1. Nu este vorba despre un ordin al lui Arafat!
2. Este vorba despre un act normativ emis la nivelul guvernului având la bază și hotărârea CNSU și recomandările specialiștilor în sănătate publică.
3. Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă purtarea măștii în interiorul secției de vot este una din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va sta în interiorul secției ore în șir precum și alegătorii care vor fi în interiorul secției așteptând să ajungă la urne.
4. Dacă cineva nu vrea să poarte masca de protecție în interiorul secției înseamnă că acesta va risca viața celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz președintele comisiei va trebui să respecte legislația și să nu permită celor fără mască să intre în secția de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măști în cazul în care cineva dintr-un motiv sau altul nu are mască, asa cum prevede Legea 135 / 2020.
Încercarea de a crea un fals scandal prin acuzații și afirmații nefondate la adresa mea și insistența de a mă prezenta în postura falsă a unei persoane care înclacă Constituția și Legea, și care împiedică cetățenii să voteze, este departe de fi un demers jurnalistic de orice nivel fiind vorba doar despre o manipulare și denaturare a adevărului”, a mai transmis Raed Arafat.
Raed Arafat: Nimeni nu va fi împiedicat să voteze. Dacă cineva nu vrea să poarte masca în interiorul secției, va risca viața celor din jur. Președintele comisiei va trebui să respecte legislația
Guvernul a prelungit, luni, starea de alertă pentru încă 30 de zile. De asemenea, prin actul normativ adoptat de Executiv s-au adus modificări la regulile valabile pentru restul campaniei electorale şi pentru ziua în care românii vor merge la vot.
Măsurile impuse în timpul stării de alertă rămân aceleaşi ca şi până acum, singura diferenţă fiind că acum sunt permise protestele. Cel mult 100 de persoane au voie să participe acum la demonstraţii.
Pe de altă parte, au apărut noi reguli pentru ziua alegerilor locale. La secțiile de vot, pe lângă obligativitatea purtării măştii şi distanțare, s-a adăugat și obligativitatea alegătorilor ca, la intrare în secția de vot și la ieșire, să îşi dezinfecteze mâinile.
De asemenea, a fost clarificată și procedura pentru ca cei bolnavi de COVID-19 sau izolați la domiciliu să poată solicita urna mobilă pentru vot.