Răzbunarea lui Erdogan: Peste 6.000 de persoane, între care 2.700 de magistrați, au fost arestate. Organizația MEDEL condamnă arestarea lor pentru delicte de opinie

Răzbunarea lui Erdogan: Peste 6.000 de persoane, între care 2.700 de magistrați, au fost arestate. Organizația MEDEL condamnă arestarea lor pentru delicte de opinie
Foto:lawandhumanitiesrome.org

Erdogan se răzbună după lovitura de stat eșuată de vineri noapte. Președintele turc a vorbit într-un discurs despre ”curățarea de virusul” gulenist, referindu-se la eliminarea din sistem a tuturor celor suspectați că îl susțin pe clericul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi acuzat de Erdogan că a orchestrat lovitura de stat.

6.000 de persoane au fost arestate până acum, majoritatea fiind militari, dar și 2.700 de magistrați. Mai mult, Erdogan a vorbit și despre o posibilă reintroducere a pedepsei cu moartea în Turcia, tocmai pentru a da o lecție celor care încearcă să-i conteste puterea.

Pe lângă militari de top, procurori și judecători, mandat de arestare a primit și comandantul bazei aeriene de la Incirlik, generalul Bekir Ercan Van. Baza aeriană este folosită de SUA pentru operaţiunile împotriva Statului Islamic, din Siria şi Irak, dar se vehiculează informația potrivit căreia aeronava prin care se realiza realimentarea în zbor a avioanelor controlate de rebeli decolase din această bază.

Autorităţile turce au anunţat şi arestarea colonelului Ali Yazici, asistentul militar personal al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Acesta este bănuit, de asemenea, de implicare în tentativa de lovitură de stat de vineri seară.

Ministrul Justiției a anunțat că arestările nu se vor opri aici, scopul fiind destructurarea așa-zisului ”stat paralel”.

Organizaţia internaţională „Magistraţi Europeni pentru Democraţie şi Libertăţi”, din care face parte și Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, a emis un comunicat prin care a cerut eliberarea magistraților turci și a condamnat arestarea lor pentru delicte de opinie.

”Deşi MEDEL nu are suficiente elemente să comenteze tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia, este greu de înţeles cum şi de ce judecători şi procurori care îşi fac îndatoririle zilnice pot fi implicaţi în astfel de fapte şi sunt închişi pentru libertatea lor de gândire şi de opinie. MEDEL cere eliberarea imediată a judecătorilor şi procurorilor arestaţi şi o evaluare independentă a sistemului judiciar din Turcia, cu implicarea deplină a observatorilor internaţionali”, se arată în comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`