Noul tip de coronavirus devine tot mai puțin periculos pe măsură ce se răspândește, iar în momentul în care un vaccin va fi scos pe piață este posibil ca virusul să nu mai reprezinte o problemă majoră, este de părere profesorul Matteo Bassetti, specialist în boli infecțioase la Policlinico San Martino din Italia.
„A fost ca un tigru agresiv în martie și aprilie, dar acum este ca o pisică sălbatică.”, precizează medicul italian, potrivit mirror.com.
Acesta spune că la apogeul pandemiei Covid-19 din Italia în martie și începutul lunii aprilie, pacienții au prezentat frecvent o boală care a fost „foarte greu de gestionat”. Cei mai bolnavi aveau deseori nevoie de oxigen și ventilație, iar unii au continuat să dezvolte pneumonie.
Cu toate acestea, medicul spune că în ultimele patru săptămâni totul s-a „schimbat complet”. Acest lucru s-ar putea datora evoluției virusului care prezintă mutații ce îl fac să fie mult mai slab.
O altă teorie este că măsurile de distanțare socială și utilizarea echipamentuluid e protecție, cum ar fi măștile de față, înseamnă că oamenii sunt expuși la încărcături virale mai mici și, prin urmare, devin mai puțin bolnavi.
Acest lucru ar putea însemna chiar că noul coronavirus moare înainte ca un vaccin să fie disponibil, potrivit medicului Bassetti.
„Probabil că ar pute dispărea complet fără un vaccin. Avem din ce în ce mai puține persoane infectate și s-ar putea termina cu virusul”, a adăugat el.
Bassetti spune că a observat în ultima perioadă că mulți pacienți în vârstă se vindecă, în condițiile în care la începutul pandemiei aceștia ar fi murit cu siguranță.
„Chiar și pacienți în vârstă de 80 sau 90 de ani stau acum în șezut și pot respira fără să aibă nevoie de ajutor. Aceiași pacienți ar fi murit înainte. Virusul a fost ca un tigru agresiv în martie și aprilie, dar acum îl putem compara cu o pisică sălbatică”, spune profesorul.
Peste 100 de vaccinuri împotriva noului coronavirus se află în teste.AstraZeneca se grăbeștesă facă anunțul cel mare, înainte ca rezultatele finale să dovedească în totalitate eficiența.
Compania farmaceutică AstraZeneca este ferm convinsă că a găsit „serul-minune”. În parteneriat cu cercetătorii de la Oxford, AstraZeneca va începe în curând producția vaccinului. Pascal Soriot, șeful companiei, spune că necesitatea producției vaccinului este necesar să se facă foarte rapid, pentru a satisface cererea prognozată, care va fi foarte mare.