Republica Moldova a semnat Acordul de asociere și liber schimb cu UE. Băsescu: Guvernul lor a început un proces inteligent (VIDEO)

Republica Moldova a semnat Acordul de asociere și liber schimb cu UE. Băsescu: Guvernul lor a început un proces inteligent (VIDEO)
Foto: B1 TV

Republica Moldova, Georgia și Ucraina au semnat, vineri, Acordul de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană, relatează B1 TV.

La Bruxelles, România este reprezentată de președintele Traian Băsescu.

”Filat a început un proces foarte inteligent că a pus vizele întâi și pe urmă asocierea și acorudl de liber schimb și sunt singurii care au obținut și una și alta până la ora asta. Deci am avut ce susține. Filat a început, Leancă a continuat și noi i-am susținut”, a afirmat Băsescu la Bruxelles.

Președintele Petro Poroșenko a semnat partea economică a acordului de asociere, în condițiile în care partea politică a acestui acord a fost semnată la 21 martie 2014. Republica Moldova și Georgia vor semna acordul complet, de asociere și liber schimb.

Acordul de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost parafat la sfârșitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

UE a devansat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova și Georgia, prevăzută inițial pentru sfârșitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generată de refuzul fostului președinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, și al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Semnarea acordurilor a reprezentat un moment important atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru țările semnatare, aceste urmând să aprofundeze în mod semnificativ legăturile politice și economice dintre părți, cu o perspectivă pe termen lung de asociere politică și integrare economică. Totodată, acordurile de asociere au scopul de a aprofunda relațiile politice și economice dintre UE și țări semnatari și de a integra treptat aceste state în piața internă a UE — cea mai mare piață unică din lume. În domeniul reformelor interne, UE va coopera cu țările semnatare în ceea ce privește consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea corupției, asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale și consolidarea instituțiilor democratice.

Totodată, sunt prevăzute reforme într-o serie de domenii-cheie, precum guvernarea publică, justiție, poliție, redresarea și creșterea economică, protecția consumatorilor și sectoare ca energia, transporturile, protecția mediului, dezvoltare industrială, dezvoltare socială și protecție, educație, tineret și cultură.

Băsescu, la semnarea Acordului de asociere a Moldovei la UE

Urmăriți B1TV.ro și pe
`