Reuters: Agenţi pro-Putin din Germania acţionează pentru a întoarce Berlinul împotriva Ucrainei

Reuters: Agenţi pro-Putin din Germania acţionează pentru a întoarce Berlinul împotriva Ucrainei
Sursa Foto: Hepta/ Pavel Bednyakov / Sputnik

Rusia încearcă să schimbe opinia publică din Germania în ceea ce priveşte Ucraina, cu ajutorul unor personaje influente în mediul online sau în politica de la Berlin, care au legături cu statul rus sau cu extrema dreaptă, se arată într-o anchetă Reuters.

Miza este mare: dacă Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, întoarce spatele Kievului, unitatea europeană din cauza războiului se va fractura.

Prin interviuri și o analiză a postărilor pe rețelele de socializare și a altor informații disponibile public, Reuters a stabilit identitățile figurilor cheie implicate în promovarea unei poziții pro-Moscova în interiorul Germaniei de la începutul războiului.

Cum încearcă Rusia să influențeze opinia publică din Germania

Reuters a descoperit că unii dintre cei mai puternici agitatori pentru o schimbare a politicii germane au două fețe. Unii folosesc pseudonime și au legături nedezvăluite cu Rusia și entități rusești sub sancțiuni internaționale sau cu organizații de extremă dreapta.

Autoritățile germane au legat una dintre persoanele identificate de Reuters de o ideologie de extremă dreaptă. Unii dintre susținătorii săi au fost acuzați de poliție în decembrie că complotează pentru a răsturna statul. El conduce un canal de socializare în limba germană numit „Putin Fanclub” și, într-un ecou al presupusului complot, a apelat la rețelele de socializare la începutul anului trecut pentru asaltarea parlamentului german.

Un altul este un director al unei companii de construcții din Berlin, care a fost ofițer în serviciile de informații militare ale Rusiei. El îl cunoaște pe unul dintre cei trei bărbați ruși condamnați recent de un tribunal olandez pentru că a ajutat la furnizarea rachetei care a doborât un avion de pasageri malaezian deasupra Ucrainei în 2014.

Un al treilea bărbat este un pasionat de motociclete care postează online despre presupuse atrocități comise de armata Ucrainei și a strâns bani pentru o bandă de motocicliști ruși.

Germania a alocat până acum peste 1 miliard de euro în ajutor umanitar Ucrainei și țărilor învecinate, plus echipamente militare, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană. Majoritatea germanilor susțin în continuare Ucraina, dar după o creștere abruptă a costurilor energiei, sondajele arată că mai puțini sunt dornici să extindă sprijinul militar.

Aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în septembrie în piaţa centrală din Koln pentru a îndemna guvernul german să iasă din coaliţia occidentală care sprijină Ucraina şi să facă pace cu Rusia. „Trebuie să încetăm să mai fim vasalii americanilor”, a declarat politicianul german de dreapta Markus Beisicht de pe o scenă improvizată într-un camion. Mulţimea a aplaudat şi a fluturat steaguri ruseşti şi germane.

Mitingul a fost doar una dintre numeroasele ocazii – din online şi de pe stradă – în care oamenii clamează că Berlinul ar trebui să-şi reconsidere sprijinul pentru Ucraina. Acest mesaj se bazează pe legăturile profunde dintre Germania şi Rusia. Sunt câteva milioane de vorbitori de limbă rusă care trăiesc în Germania, o consecinţă a legăturilor sovietice ale Germaniei de Est comuniste şi a deceniilor de dependenţă a Germaniei de gazul rusesc. Miza este mare: dacă Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, întoarce spatele Kievului, unitatea europeană cu privire la război se va fractura, arată Reuters.

Mediul online acaparat de propaganda pro-rusă

Unii activiști pro-ruși răspândesc online mesajul Kremlinului către publicul vorbitor de germană.

O analiză Reuters a canalelor Telegram în limba germană a găsit cel puțin 27 de canale care redistribuie și promovează în mod constant mesajele pro-Kremlin către o audiență combinată de aproximativ 1,5 milioane de abonați.

Un astfel de cont este „Putin Fan Club”. Postează în mod regulat pentru cei 36.000 de abonați ai săi fotografii cu Putin, articole despre aparițiile sale publice și traduceri în germană ale discursurilor sale. Un videoclip simulat postat acolo îl arată pe Putin învingându-l pe Joe Biden într-o luptă. O altă postare din oct. 26 îi îndeamnă pe germani să ia în serios avertismentele lui Putin cu privire la un conflict nuclear.

Contul Telegram nu oferă informații despre cine îl deține sau îl administrează. Dar o analiză Reuters a postărilor și repostărilor sale a condus la un bărbat pe nume Wjatscheslaw Seewald care trăiește în Bavaria. Seewald a recunoscut pentru Reuters că se află în spatele canalului, deși a spus că este una dintre mai multe persoane.

Seewald menține o prezență activă pe YouTube. În 2011, a postat o fotografie cu el însuși cu Aleksandr Khinyevich, fondatorul unei credințe bazate pe „rasa slavo-ariană”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`