Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Astfel socialistul prorus Igor Dodon este oficial președintele ales al statului vecin, informează radiochisinau.md.
Procesul verbal de totalizare a scrutinului a fost transmis spre validare Curții Constituționale care are la dispoziție zece zile pentru a se pronunța în această privință.
CEC a respins cele peste 170 de contestații care au fost despuse de proeuropeana Maia Sandu, contracandidata lui Dodon, care a cerut invalidarea alegerilor pe motiv de fraudă.
Nici cele aproximativ 3000 de contestații venite din partea cetățenilor moldoveni din străinătate nu au fost luate în considerare de autoritatea electorală.
Președinta CEC, Alina Russu, susține că aceste contestații au fost depuse fără a se respecta procedurile în vigoare și, ca atare, nu pot influența rezultatul alegerilor.
Maia Sandu a reacționat la scurt timp după ce Comisia Electorală Centrală a aprobat rezultatele scrutinului.
Candidata proeuropeană susține că prin această decizie CEC și-a demonstrat complicitatea la frauda electorală și a ingonrat dreptul constituțional al celor care nu au putut vota pe 13 noiembrie.
”Comisia Electorală Centrală și-a demonstrat deplina complicitate la legalizarea fraudei electorale, consolidînd astfel regimul anticetățenesc. CEC a ignorat, în mod cinic, zeci de mii de cetățeni care nu au putut vota din cauza obstacolelor create tot de autorități. (…) Contestația depusă de noi, precum și cele depuse de mii de cetățeni din diasporă la CEC au fost, din nou, neglijate. Așa cum a procedat anterior și cu sesizarea privind finanțarea PSRM din Bahamas și cu cea privind finanțarea ilegală a Partidului Democrat”, a declarat Maia Sandu, care a anunțat că va contesta în justiție și la Curtea Constituțională încălcările legii fundamentae și ale Codului Electoral.