Cocaină și alte droguri columbiene, serviciul de informații rusesc și sute de kile de stupefiante în valize diplomatice – toate ingredientele unei povești complexe despre o rețea internațională de traficanți de droguri. Aceasta este povestea unui caz despre care se va vorbi mult la summit-ul G20, relatează semana.com.
Ambasada Rusiei din Buenos Aires, Argentina, a ajuns în centrul unuia dintre cele mai grave cazuri din istoria recentă a traficului de droguri. În această speță sunt implicați traficanți columbieni, funcționari și spioni ruși, valize diplomatice, polițiști și chiar și avioane private cu care se încerca transportarea a sute de kile de cocaină.
Deși ar putea părea scenariul unui film de Hollywood, este vorba despre una dintre cele mai complexe rețele de trafic de cocaină, care se întindea din Columbia și până în Europa, în special în Rusia, acolo unde un singur kilogram din această substanță valorează între 50.000 și 80.000 de dolari.
Așadar, anchetatorii argentinieni au descoperit, în valizele diplomaților ruși, aproximativ 400 de kilograme de cocaină ultra-pură. Nu mare le-a fost surpriza să realizeze că nu este vorba despre un caz singular, ci este o metodă pe care rușii au mai aplicat-o.
De ce? Pentru că niciun traficant de droguri nu trimite asemenea cantități de cocaină dacă nu este absolut sigur că transportul va ajunge la destinație fără probleme. În plus, un diplomat de rang mediu, cum era cel care trebuia să ducă la bun sfârșit transportul, nu avea posibilitățile tehnice necesare pentru a face acest lucru de unul singur.
Cu cât au săpat mai adânc, cu atât au apărut noi dezvăluiri. Autoritățile argentiniene susțin că, în acest efort rusesc, sunt implicate și serviciile de informații externe din Rusia, în condițiile în care au identificat mai mulți agenți ai SVR (Sluzhba Vneshney Razvedki), moștenitoarea KGB pe sector transfrontalier.
Ba mai mult, după ce au capturat transportul de cocaină despre care se crede că se îndrepta spre spațiul euroasiatic și au făcut publică ancheta, ofițerii argentinieni au devenit victimele unui atac cibernetic. Hackerii erau, bineînțeles, din Rusia.
Mai rămâne acum ca autoritățile să identifice sursa de proveniență a drogurilor, potrivit unui ofițer argentinian citat de Semana: „În Argentina, nu există o producție de asemenea cantități de cocaină. Vorbim despre cocaină ultra-pură. Acesta este un caz inedit, pare un serial de pe Netflix”.