Alegerile din Republica Moldova sunt atent urmărite de către oficiali de cel mai înalt nivel de la Moscova care speră să obţină un Parlament extrem de apropiat de interesele lor, după ce au reuşit să aibă din 2016 un preşedinte, în persoana lui Igor Dodon, extrem de atent la dorinţele lui Putin.
Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat public, marţi, o implicare a Statelor Unite în campania electorală din Republica Moldova, prin declaraţiile făcute de ambasadorul american la Chişinău. Acest comentariu vine în contextul în care Rusia direct, sau indirect prin organe media de propagandă precum Sputnik sau RT, a fost extrem de activă în propagarea de mesaje care să influenţe alegătorii într-o anumită direcţie.
De altfel, chiar Vladimir Putin a subliniat că alegerile din Republica Moldova sunt extrem de atent urmărite de Moscova.
”Desigur, pentru Rusia contează cum se va forma Parlamentul în Moldova, având în vedere că Parlamentul formează guvernul țării, iar de acesta va depinde în mare măsură modul în care se vor dezvolta în continuare relațiile ruso-moldovenești”, a declarat Putin în cadrul întrevederii cu Igor Dodon, citează chiar Sputnik.
Mai mult, preşedintele prorus Igor Dodon este acuzat de acţiuni menite să influenţeze alegerile. Procuratura Generală de la Chişinău va investiga şi declaraţiile apărute în spaţiul public privind implicarea președintelui Igor Dodon pentru a tergiversa procesul de eliberare a ostaticilor, eliberare ce s-a tot amânată până luni când Dodon a lăudat Moscova pentre reuşita eliberării. Ulterior, Andrian Candu a venit cu o reacție. În acest sens, președintele parlamentului a ținut să critice situația dată, menționând că șeful statului a profitat de aceasta, în scop electoral.
De asemenea, Comisia electorală de la Chișinău l-a avertizat însă pe Dodon să nu se implice în campania electorală şi să nu utilizeze resursele preşedinţiei în favoarea promovării Partidului Socialiştilor, potrivit Radio Chișinău.
De asemenea, în plină campanie electorală, calendare cu imaginea președintelui Igor Dodon și a liderului rus Vladimir Putin sunt distribuite alegătorilor din Transnistria. (Detalii AICI)
Redăm mai jos integral comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei privind implicarea Statelor Unite în situația preelectorală din Moldova:
Intervenția în afacerile interne a țărilor străine a fost de mult identitatea corporativă a politicii externe a Washingtonului.Astăzi, acest lucru este evident în exemplulVenezuelei, undeStatele Uniteîncearcă, în esență, să efectueze o lovitură de stat.Din aceleași serii de ocupații ale unor părți ale teritoriuluiSirieidupă încercări nereușite de a elimina guvernul legitim din Damasc.În această serie – și controlul manual al regimului naționalist de la Kiev, a luat puterea cu ajutorul american.O soartă similară pare să fie pregătită pentru Moldova.
Această impresie este creată din comportamentul ambasadorului SUA la Chișinău, D. Hogan.Imediat după preluarea funcției în toamna trecută, a început să participe activ la procesele interne ale Republicii Moldova.Sprijină public unii politicieni împotriva altora, distribuie recomandări privind desfășurarea alegerilor parlamentare.Americanii, în dorința lor de a predetermina rezultatul votului, intenționează să-și evalueze democrația prin cine câștigă.În cazul în care câștigătorul nu este potrivit pentru Washington, moldovenii sunt amenințați de ruperea legăturilor cu Occidentul și chiar de repetarea Maidanului ucrainean.
Modalitățile non-diplomatice ale ambasadorului american reflectă în mod clar obiceiurile Statelor Unite de a nu deranja conceptul de suveranitate și, combinând amenințările cu promisiunile, să-și impună voința.Nu aș vrea caMoldova sădevină un alt domeniu pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul și Libia, au aruncat Siria și Ucraina în abisul conflictelor sângeroase.
Suntem încrezători că cetățenii Republicii Moldova vor putea să decidă în mod independent preferințele lor pentru ziua de 24 februarie a acestui an.alegerile parlamentare fără consultare din partea Washingtonului, care, după cum arată experiența internațională tristă din ultimele decenii, este condusă exclusiv de propriile sale ambiții geopolitice, ignorând interesele naționale ale altor țări.