Se împlinesc 15 ani de la atentatele teroriste din SUA: Ce s-a schimbat în lume după 11 septembrie 2001 (VIDEO)

Se împlinesc 15 ani de la atentatele teroriste din SUA: Ce s-a schimbat în lume după 11 septembrie 2001 (VIDEO)
Foto: veteranstoday.com

Zi tristă, duminică, pentru Statele Unite, la 15 ani de la atentatele asupra turnurilor gemene din New York şi clădirea Pentagonului. Patru avioane comerciale deturnate de membri ai reţelei Al-Qaida au lovit, la intervale de câteva minute, turnurile gemene şi Pentagonul. Fostul lider al-Qaida, Osama bin Laden, a plătit cu viaţa pentru tragedia în care au pierit peste 3000 de vieţi şi în care unul dintre simbolurile Americii s-a transformat în cenuşă, însă drama nu s-a oprit aici.

La ora locală 08:46, primul avion a lovit turnul de nord al World Trade Center. Aparatul, un Boeing 767 al companiei American Airlines, avea 92 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti.

La ora 9.03, al doilea Boeing, model 767, care aparţinea companiei United Airlines, cu 65 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center.

Cele două turnuri s-au prăbuşit unul după celalalt, cel din sud la ora locală 10:05, iar cel din nord, la 10:28.

După 40 de minute, un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, s-a prăbuşit peste Pentagon. Un al patrulea aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, în estul Statelor Unite.

Se împlinesc 15 ani de la atentatele teroriste din SUA

#DIRECT_ONE_jwh9nx#

La 15 ani de la atentate, jurnaliștii de la Huffington Post trec în revistă zece lucruri care s-au schimbat după aceste atacuri care au marcat întreaga lume, notează Adevărul.

1. După 11 septembrie 2001 a început o nouă eră, cea a unui război de durată între Occident şi terorişti. „11 septembrie reprezintă un moment de plecare, începutul unei noi epoci. Acest lucru poate fi observat în discursurile susţinute după atentate care au mai avut loc între timp. Se spune, de exemplu: «Nimic nu va mai fi ca înainte»“, afirmă pentru Huffington Post jurnalistul francez Nicolas Hénin.

2. Numărul atentatelor a crescut în ultimii ani, 61.000 de atacuri teroriste fiind comise în perioada 2000-2014, atentate în urma cărora au murit 140.000 de persoane. Iar ținta acestor atacuri sunt tot mai des civilii, după cum remarcă Charles-Philippe David, de la centrul strategic Chaire Raoul-Dandurand al Universităţii Québec din Montréal.

3. Terorismul a devenit miza politică numărul unu, securitatea fiind preocupare majoră şi prioritară pentru guvernele occidentale, mai constată Charles-Philippe David.

4. Tot după 11 septembrie 2001, colaborarea între forţele de ordine a devenit mai strânsă. Asta în condițiile în care atentatele teroriste de atunci au semnalat lipsa de comunicare între diferitele organisme şi agenţii de securitate.

„Foarte rapid, după 11 septembrie, a fost făcută ordine între organisme, au fost înfiinţate departamente, precum Homeland Security“, explică Stéphane Berthomet, director al Observatorului asupra radicalizării şi propagării extremismului violent.

Aceste măsuri, fără a fi 100% eficiente, au contribuit la dejucarea altor atentate.

5. Invaziile din Afganistan şi din Irak, deschiderea închisorii de la Guantanamo, cursa pentru capturarea şi uciderea lui Ossama ben Laden, reacții de după 11 septembrie – „a constituit probabil cea mai gravă eroare a Statelor Unite“, crede Charles-Philippe David.

6. Alegerile dezastruoase“ ale țărilor occidentale care au fost implicate militar în Irak şi în Afganistan au creat condiţii mai propice terorismului. „Aceste decizii au pus pietrele de temelie pentru starea de ameninţare teroristă de astăzi“, este de părere Nicolas Hénin.

7. După 11 septembrie a crescut numărul combatanților străini care, potrivit lui Nicolas Hénin, reprezintă un risc pentru securitatea Occidentului.

8. Analiștii mai constată că după atentatele de pe 11 septembrie au fost ridicate tot mai multe ziduri în Europa, unele dintre ele din motive de securitate, în timp ce altele, pentru a opri valul de migranți.

„Este ciudat, dar nu au mai existat până acum atât de mulţi pereţi în Europa încă de la dărâmarea Zidului Berlinului“, arată Charles-Philippe David.

9. Teama de islamismul radical a sporit prezenţa unor mişcări xenofobe în lume.

10. Potrivit lui Michel Juneau-Katsuya, un expert în securitate naţională, Statele Unite au cheltuit peste 7.000 de miliarde de dolari pentru securitate.

„Un lucru aberant, ce depăşeşte orice imaginaţie, mai ales că populaţia nu se mai simte în siguranţă“, arată expertul.

Mii de americani sunt aşteptaţi duminică la Ground Zero pentru a-şi aduce omagiul. După 15 ani, familiile victimelor consideră acest loc unul sacru. La locul memorialului, deschis în 2012 pentru a marca poziţia exactă unde se aflau turnurile gemene, poliţia, agenţi de securitate şi ghizi voluntari veghează la respectarea strictă a regulilor de bună purtare.

Se vor ţine momente de reculegere si la Memorialul de la Pentagon, dar şi la Arlington National Cemetery, unde va fi coborât în bernă steagul american.

Atentatele din 11 septembrie 2001 au fost comise de 19 membri ai reţelei al-Qaida, care au deturnat patru avioane comerciale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`