Sediul Guvernului din Mongolia, luat cu asalt de mii de manifestanți anticorupție

Sediul Guvernului din Mongolia, luat cu asalt de mii de manifestanți anticorupție
captura video

Mii de protestatari din Mongolia au luat cu asalt sediul guvernului din capitala Ulan Bator. Forțele de ordine au blocat drumurile de acces spre resedinta premierului.

Pomii de Craciun din Piata Sukhbaatar au fost incendiati iar manifestanții au blocat, pentru scurt timp, principalul bulevard al capitalei, Bulevardul Păcii.

Manifestanții au cerut guvernului să îți asume această situație într-un moment dificil în care Mongolia suferă dificultăți economice cauzate de recesiunea economică.

Conform BNE, protestatarii au solicitat publicarea numelor oficialilor vinovați de deturnarea profiturilor statului din exportul de carbune în valoare de 44 trilioane de 12,8 miliarde de dolari în ultimii doi ani.

Protestele au izbucnit dupa ce au apărut informații potrivit cărora anumiți politicieni au furat profiturile companiei naționale a cărbunelui

Luni, 05 decembrie, membrii cabinetului au organizat o conferință de presă pentru a răspunde acuzatiilor de furt.

„Guvernul a discutat aceasta problema de trei ori. Persoane și oficiali puternici au fost implicați în furtul de cărbune. Ca urmare, compania Erdenes Tavan Tolgoi a fost supusă, în cele din urma, unui regim special”, a declarat ministrul Dezvoltarii Economice, Khurelbaatar Chimed făcând trimitere la nume din cadrul companiei de investitii de stat Erdenes Mongol si din cadrul minei de carbune de stat Erdenes Tavan Tolgoi, responsabile pentru veniturile delapidate.

„In ceea ce priveste furtul de carbune, au fost initiate 10 dosare penale, care sunt in curs de investigare in trei tipuri de cazuri care implica contracte, transport si cai ferate”, a adăugat oficialul.

Cinci foști directori ai Erdenes Tavan Tolgoi, suspecți de furt

Directorul general al Erdenes Tavan Tolgoi timp de patru ani, Gankhuyag Battulga, a fost demis in octombrie, fara a se oferi nicio explicatie pentru plecarea sa.

Presiunea asupra guvernului de a aborda problema coruptiei a crescut, consumatorii mongoli fiind supusi in acest an la presiunea unei inflatii cu doua cifre.

La sfarsitul lunii noiembrie, oficialii au explicat planurile de a transforma Erdenes Mongol intr-un fond suveran de investitii (SWF) insarcinat cu investirea profiturilor obtinute din resursele naturale vaste de carbune, cupru, aur si alte minerale ale tarii.

Urmăriți B1TV.ro și pe