Șeful Autorității Electorale Permanente, despre procesul de votare: Cetățeanul trebuie să își dea masca jos timp de câteva secunde pentru identificare (VIDEO)

Șeful Autorității Electorale Permanente, despre procesul de votare: Cetățeanul trebuie să își dea masca jos timp de câteva secunde pentru identificare (VIDEO)

Președintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat, sâmbătă, în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate Andreea Moraru, că oamenii trebuie să își dea masca jos în secțiile de votare, timp de câteva secunde, pentru identificare.

Șeful AEP: Cetățeanul trebuie să își dea masca jos timp de câteva secunde

Constantin-Florin Mituleţu-Buică a afirmat că transmiterea virusului este aproape de zero în secțiile de votare dacă toți cei prezenți în spațiul închis poartă mască și se dezinfectează.

”Portul măștii de către ambele persoane care intră în contact în procesul electoral, adică dacă cetățeanul poartă mască și se dezinfectează, membrul secției de votare, personalul secției de votare, dacă poartă mască și se dezinfectează, transmiterea virusului este aproape de zero”, a spus el.

Cu toate acestea, cetățeanul trebuie să își dea masca jos timp de câteva secunde pentru identificare, iar acest procedeu este obligatoriu.

”Odată la operatorul de calculator care verifică cetățeanul în sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și prevenirea votului legal, cât și la președintele secției de votare ori la persoana din cadrul secției de votare care este desemnată să efectueze această operațiune. Obligația este de purtare a măștii pe întreg procesul electoral, cu această excepție de identificare, cât să fim siguri că nu va exista o vulnerabilitate la finalizarea procesului electoral și contestații cu privire la identitatea cetățenilor”, a spus șeful AEP.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

”Pacienții cu COVID-19 sau persoanele aflate în izolare și carantină vor putea solicita urna mobilă pentru a vota la alegerile locale”

Reamintim că persoanele testate pozitiv pentru infecția cu coronavirus și internate în unitățile medicale sau cele aflate în carantină sau izolare vor putea vota la alegerile locale din 27 septembrie, solicitând urna mobilă.

„Vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maximum această răspândire a virusului”, a declarat șeful AEP.

Pe de altă parte în cazul în care urna specială va fi solicitată de pacienți cu COVID-19 internați în secțiile de terapie intensivă, atunci vor fi luate măsuri mult mai stricte de siguranță, a explicat Mituleţu-Buică.

A început campania electorală pentru alegerile locale: Reguli speciale de protecție în această perioadă

Campania electorală pentru alegerile locale de la sfârșitul lunii septembrie a început vineri, 28 august. În contextul epidemiei de coronavirus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit o serie de reguli care trebuie respectate în această perioadă pentru a ca activitățile de campanie să se poată desfășura în condiții de siguranță sanitară.

Astfel, printre regulile care se aplică în timpul campaniei electorale se numără obligația purtării măștii de protecție de către toți participanții la evenimentele de campanie, prezența a cel mult 50 de persoane la astfel de evenimente, dacă acestea au loc în spațiu închis, și maximum 100 de participanți, dacă acțiunile se desfășoară în spații deschise, păstrarea distanței fizice între participanți sau dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`