Șeful diplomației americane, Antony Blinken, se va întâlni cu omologul său chinez, Wang Yi. SUA caută să descurajeze China din aprofundarea relației cu Rusia

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, se va întâlni cu omologul său chinez, Wang Yi. SUA caută să descurajeze China din aprofundarea relației cu Rusia
Antony Blinken (Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA) și Wang Yi (F: Hepta.ro / DPA Images / Michael Sohn)

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va întâlni cu omologul său chinez, Wang Yi, în marja reuniunii pe care au o programată miniștrii de externe din G20 la Bali în această săptămână, transmite Reuters.

Antony Bliken (SUA) și Wang Yi (China), la prima întâlnire față în față după octombrie 2021

Este vorba despre prima întrevedere față în față pe care o vor avea cei doi oficiali după octombrie 2021 și vine într-un moment în care administrația Biden caută să descurajeze Beijingul din aprofundarea relațiilor cu Moscova, iar oficialii americani analizează posibilitatea de a ridica tarifele impuse Chinei, potrivit Washington Post.

Oficialii americanii au spus că speră că întâlnirea va aduce stabilitate în relația dintre SUA și China, în condițiile în care tensiunile referitoare la soarta Taiwanului au stârnit îngrijorări legate de o escaldare militară accidentală între cele două mari puteri.

„Un obiectiv-cheie al întâlnirii va fi stabilirea limitelor în relație, astfel încât competiția noastră să nu se transforme într-o eroare de calcul sau confruntare”, a declarat unul dintre oficiali, care a preferat să rămână anonim. „Consider că nu există niciun înlocuitor pentru diplomația față în față, iar acum este momentul potrivit”, a continuat el.

Oficialii au precizat că întâlnirea se va concentra, în parte, pe războiul din Ucraina, fiind o șansă pentru Antony Blinken să exprime îngrijorările Washingtonului în ceea ce privește relația tot mai profundă dintre Beijing și Moscova. China a cerut încheierea luptelor, însă nu a participat la introducerea sancțiunilor globale împotriva Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe