Șeful politicii externe a UE, Borrell avertizează: „Suntem în pragul unui război regional în Orientul Mijlociu care va trimite unde de șoc în special în Europa”

Șeful politicii externe a UE, Borrell avertizează: „Suntem în pragul unui război regional în Orientul Mijlociu care va trimite unde de șoc în special în Europa”
În imagine: Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Francois Lenoir

Potrivit unui raport al Associated Press (AP), șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că Israel trebuie să învețe să se rețină.

Un război regional în Orientul Mijlociu ar afecta și Europa

„Nu vreau să exagerez, dar suntem în pragul unui război, a unui război regional în Orientul Mijlociu, care va trimite unde de șoc în restul lumii și în special în Europa”, a avertizat el. „Așa că opriți-vă, nu atacați Rafah!”, a citat The Guardian.

Miercuri, liderii UE reuniți la Bruxelles au vorbit despre cum să intensifice sancțiunile împotriva Iranului pentru a viza livrările de drone și rachete către Gaza, Yemen și Liban.

UE s-a apropiat mai mult de o cerere de încetare imediată a focului în Orientul Mijlociu, după o întâlnire a liderilor blocului.

Liderii s-au străduit să cadă de acord asupra limbajului încă de la începutul conflictului, angajându-se în discuții chinuitoare despre dacă ar trebui să folosească cuvântul încetare a focului, pauză sau armistițiu în prima declarație oficială la nivelul întregului bloc din octombrie.

Liderii Uniunii Europene au convenit să majoreze sancțiunile împotriva Iranului, pe măsură ce crește îngrijorarea că atacul fără precedent al Teheranului asupra Israelului ar putea alimenta un război mai larg în Orientul Mijlociu și îngrijorarea că Iranul furnizează arme Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

UE a anunțat că va lua măsuri restrictive suplimentare împotriva Iranului

Într-un comunicat oficial, UE a anunțat că „va lua măsuri restrictive suplimentare împotriva Iranului, în special în ceea ce privește vehiculele aeriene fără pilot și rachetele”.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că noile măsuri ar trebui să-i vizeze pe „cei care ajută la producerea rachetelor și a dronelor care au fost folosite” în atacul de weekend.

Șeful UE pentru politică externă Josep Borrell și-a însărcinat personalul să elaboreze noi măsuri, dar extinderea sancțiunilor, totuși, nu este un pas simplu – UE i-a vizat deja pe cei responsabili pentru fabricarea dronelor pe care Iranul le-a vândut Rusiei pentru a fi folosite în războiul său împotriva Ucrainei.

Ideea este de a extinde această listă pentru a include rachete, deși nu există dovezi că Iranul a vândut rachete Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`