Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, spune că a capturat orașul Bahmut încă de sâmbătă și a promis că va transfera controlul orașului ucrainean către armata rusă până la 1 iunie.
„Wagner va părăsi Artemovsk între 25 mai și 1 iunie”, a declarat Prigojin într-o înregistrare audio pe Telegram.
Bahmut fusese denumit inițial Artemovsk, în onoarea unui revoluționar sovietic, înainte ca Ucraina să îl redenumească.
Prigojin a spus că Wagner a stabilit „linii de apărare” în vestul orașului înainte de transfer.
Dar ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a reiterat că forțele sale au încă un mic punct de sprijin în interiorul orașului și că avansează la periferie, adăugând că „intensitatea” mișcării lor s-a redus.
Analiștii spun că Bahmut are o valoare strategică redusă pentru Moscova, dar capturarea sa ar fi o victorie simbolică pentru Rusia după cea mai lungă bătălie din războiul din Ucraina de până acum.
Mercenarii din Wagner și-au concentrat eforturile asupra orașului timp de luni de zile, iar tactica lor de a trimite acolo foarte mulți oameni pare să fi erodat treptat rezistența Kievului.
În ultimele zile, au existat afirmații contradictorii din partea celor două părți cu privire la statutul Bakhmut.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat că orașul Bahmut „nu este ocupat” de Rusia, în timp ce vorbea duminică la summitul G7 din Japonia.
Președintele rus Vladimir Putin a felicitat Wagner după ce a declarat că a capturat orașul.
Capturarea orașului Bahmut aduce Rusiei un ușor avantaj și ar duce Rusia puțin mai aproape de obiectivul său de a controla întreaga regiune Donețk, una dintre cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei anexate de Rusia în septembrie anul trecut, în urma unor referendumuri.
În Bahmut trăiau aproximativ 70.000 de oameni înainte de invazie, dar au mai rămas doar câteva mii în orașul devastat, cândva cunoscut mai ales pentru minele sale de sare și ghips și pentru imensa sa fabrică de vinuri.