Autoritățile slovace speră că transformarea filtrelor țigărilor în asfalt va contribui la străzi mai curate și la o reutilizare practică a deșeurilor. Doar o treime din mucurile de țigară din cele 18 miliarde de țigări fumate în întreaga lume în fiecare zi ajung într-un coș de gunoi sau de reciclare.
Compania de gestionare a deșeurilor municipale din capitala Slovaciei a anunțat un nou apel pentru colectarea și reutilizarea țigărilor aruncate în 2024.
În timpul piețelor de Crăciun din oraș, grupul a testat containere speciale concepute pentru a colecta atât filtrele de țigări standard, cât și cele găsite în dispozitivele moderne de tutun încălzit, cum ar fi vape-urile.
Orașul intenționează să folosească materialul aruncat pentru a crea asfalt pentru drumuri. Autoritățile speră că acest lucru va contribui la străzi mai curate și la o reutilizare practică a deșeurilor.
Firma orașului de gestionare a deșeurilor din Bratislava, Odvoz a Likvidácia Odpadu (OLO), a declarat că va plasa containere special concepute pentru țigările aruncate la evenimente publice începând cu 2024.
Deși acest lucru în sine nu este inovator, utilizarea lor pentru mucuri de țigară este o premieră globală.
În colaborare cu Primăria Bratislava și companiile SPAK-EKO și EcoButt, OLO va contribui la transformarea deșeurilor în asfalt pentru drumuri.
„Dacă vizitatorii unui festival, piață sau alt eveniment urban aruncă mucuri de țigară într-un recipient special, ei vor contribui nu numai la un mediu mai curat, ci și la recuperarea materială a acestui tip de deșeuri”, a spus Martina Čechová, managerul OLO, într-un comunicat de presă.
Proiectul comun va transforma filtrele de țigări uzate în fibre speciale care pot deveni apoi un amestec pentru prepararea asfaltului pentru a putea fi folosit pe suprafețele drumurilor.
Deși Bratislava speră să crească ritmul de reciclare a țigărilor în 2024 cu această nouă schemă, nu va fi prima dată când filtrele vor fi folosite pentru a face drumuri. Există deja un drum în Slovacia făcut de EcoButt din țigări aruncate. Este situat în Žiar nad Hronom, într-o regiune centrală a țării și se pare că este primul de acest gen din lume.
Forța de a recicla mai multe țigări aruncate ar putea avea un impact pozitiv semnificativ asupra planetei.
Țigările uzate care sunt aruncate pe pământ sunt problematice pentru mediu deoarece eliberează substanțe toxice care pot contamina apa, solul și ecosistemele.
Doar o treime din mucurile de țigară din cele 18 miliarde de țigări fumate în întreaga lume în fiecare zi ajung într-un coș de gunoi sau de reciclare.