Unul din 25 de directori generali ar putea fi psihopat, arată un studiu recent efectuat de celebrul profesor de psihologie Paul Babiak. Studiul arată că pshiopații își pot disimula boala mult timp în spate statutului prin manipularea anturajului, informează The Guardian.
Într-un documentar difuzat de BBC Paul Babiak declară că “am putea chiar fi căsătoriți cu un psihopat timp de peste 20 de ani și să nu ne dăm seama că este bolnav mental și insensibil”.
Problema, potrivit psihologului, este că “de fapt ceea ce noi căutăm în liderii noștri poate fi asimilat foarte ușor de psihopați. Tendința lor naturală este să fie fermecători. Luați acest farmec și transpuneți-l peste un limbaj de afaceri corect și aveți deja imaginea unui lider carismatic”.
Potrivit lui Babiak, psihopații care ajung în funcții de conducere nu sun performanți sau eficienți, dar sunt capabili să escaladeze ierarhia mascându-și eșecurile și folosindu-și farmecul în fața șefilor și a subordonaților.
“Acest lucru face aproape imposibilă distincția între un lider nativ talentat și un psihopat, dar dacă vă uitați la performanță ca om de echipă și productivitate, este jalnică. Imagine bună, performanță proastă”, a precizat Paul Babiak.
Paul Babiak a mai explicat că un psihopat se poate transpune în pielea altei persoane din punct de vedere intelectual, însă nu și emoțional.
“Un psihopat poate să știe ce gândiți, să asculte ce spuneți, dar nu poată să simtă ceea ce simțiți”, a conchis Babiak.