Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, Statele Unite, arată că liliecii sunt viețuitoare atât de bine dezvoltate, încât pot prezice viitorul, în timp ce își vânează prada, scrie CNN.
Studiul realizat în SUA arată că mamiferele sunt capabile să își urmărească prada și atunci când se află în spatele unui obstacol, precum un copac sau o stâncă. Totul se întâmplă prin construirea unor modele predictive, ce au la bază ecourile.
Liliecii, capabili să prezică viitorul
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, Statele Unite, au precizat că modelele predictive ale liliecilor, realizate în baza ecourilor, sunt atât de solide încât ei își pot urmări prada în aer chiar și atunci când se află în spatele unor obstacole precum arbori sau pietre. Totodată, ei au ținut să precizeze că deși informațiile vizuale folosite în studiu au fost ample, cercetarea este prima care se bazează pe informațiile auditive, scrie sursa citată.
Echipa de cercetători din SUA este de părere că noile informații ar putea contribui, în viitor, la obținerea unei perspective mai ample asupra comportamentelor ghidate auditiv în rândul oamenilor, în special în cazul persoanelor care suferă de deficiențe de vedere, acestea folosind sunetele din jur pentru a se putea orienta.
Liliecii vânteaza prada, spre exemplu o insectă, în aer, în timpul zborului, unde mediul se schimbă extrem de arpid. Astfel, mamiferele sunt nevoie să se ghideze după o serie de ecouri și modele predictive, reușind astfel să poată anticipa fiecare mișcare pe care vânatul o va face.
„Aşa cum un jucător de tenis trebuie să ştie când şi unde să lovească mingea, un liliac trebuie să anticipeze când şi unde va intra în contact cu insecta pe care o vânează. Insecta zboară. Liliacul la fel. În acest mediu care se schimbă foarte rapid, dacă liliacul ar miza doar pe informaţiile pe care le-a obţinut din cel mai recent ecou, ar rata insecta”, a explicat Cynthia Moss, specialistă în neuroştiinţe și unul dintre autorii studiului din SUA, potrivit sursei citate.
Aceste mamifere folosesc perioadele de timp dintre fiecare apel de ecolocație și ecourile rezultate, reușind să stabilească în baza lor distanța la care se află prada. Prin înclinarea capului, liliecii determină unde se află prada în plan orizontal, iar apoi intervin informațiile bazate pe ecou, care determină cât mai exact locația insectelor pe care mamiferele le vânează.
Cercetătorii s-au întrebat astfel dacă nu cumva liliecii reușesc să stabilească din timp traiectoria pe care prada o va urma, prezicând astfel viitorul. „Chestiunea predicţiei este importantă deoarece un animal trebuie să planifice în avans pentru a decide ce va face în continuare. Un animal care se bazează pe vedere, sau un om, dispune de un flux de informaţii, însă pentru lilieci este remarcabil, deoarece fac acest lucru pe baza unor frânturi de instantanee acustice”, a adăugat în cadrul studiului Angeles Salles, unul dintre autori.