SUA ar putea interveni militar la sol împotriva Statului Islamic

SUA ar putea interveni militar la sol împotriva Statului Islamic
Foto: sunnewsonline.com

SUA ar putea avea o intervenție militară la sol împotriva Statului Islamic. Ar fi vorba despre o intervenţie limitată, atât ca perioadă de desfăşurare, cât şi ca număr de trupe trimise. Intervenția la sol ar veni în contextul în care gruparea Statul Islamic câştigă sume foarte mari din vânzarea de petrol irakian.

Pentru demararea operațiunii Barack Obama are nevoie de acordul Congresului Statelor Unite. Autorizația Congresului ar stabili clar numărul de trupe trimise în Irak și Siria și termenul la care acestea ar trebui retrase. Până acum aviația SUA a bombardat obiectivele strategice cucerite de Statul Islamic în Siria și Irak, acolo unde gruparea controlează mai multe teritorii întinse și unde câștigă sume mari din vânzarea de petrol.

Un contrabandist iordanian a povestit pentru The Guardian cum achiziţionează între 26 și 28 de tone de petrol de la Statul Islamic pentru 4.200 de dolari și vinde mai departe această cantitate în Iordania pentru 15.000 de dolari. Câștigă așadar peste 10.000 de dolari la un singur transport. Și de obicei efectuează opt transporturi pe săptămână, care înseamnă un profit de peste 80.000 de dolari pentru contrabandist.

O parte din petrolul irakian extras de Statul Islamic este transportat prin Siria și apoi este introdus în Iordania cu ajutorul unor vameși corupţi. Mita standard este de 650 de dolari pentru fiecare vameș, a spus contrabandistul citat de jurnaliștii britanici.

Traficanţii kurzi ajută Statul Islamic să își vândă petrolul în Turcia și Iran, în ciuda apelurilor venite din partea SUA și ONU pentru a îi opri pe contrabandiști.
Statele Unite i-au cerut administraţiei regiunii autonome kurde din Irak să facă tot posibilul să îi oprească pe contrabandiști.