SUA: Chuck Hagel demisionează din funcţia de secretar al Apărării (VIDEO)

SUA: Chuck Hagel demisionează din funcţia de secretar al Apărării (VIDEO)

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel demisionează luni, informează The New York Times online.

Aceasta este „prima victimă” din cadrul Executivului a colapsului majorităţii democrate, apropiate preşedintelui, în Senat, dar şi din echipa pentru Securitate Naţională, relatează cotidianul.

Preşedintele Barack Obama, care urmează să anunţe demisia lui Hagel, a decis să-i ceară secretarului Apărării – singurul republican din echipa sa pentru Securitate Naţională – să demisioneze încă de vineri, după o serie de întâlniri în ultimele două săptămâni.

Aceștia au catalogat decizia lui Obama ca o recunoaştere a faptului că ameninţarea reprezentată de gruparea Statul Islamic (SI) necesită alt tip de competenţe decât cele aşteptate de la Hagel.

Hagel a fost instalat să administreze retragere din Afganistan şi reducerea bugetului Pentagonului în contextul crizei.

Înainte de anunţarea demisiei, oficiali din administraţie speculează cine va fi înlocuitorul. În fruntea listei se află Michèle Flournoy, fost subsecretar al Apărării, urmată de senatorul Jack Reed, un democrat din Rhode Island şi fost ofiţer în forţele aeriene, şi Ashton B. Carter, un fost adjunct al secretarului Apărării.

Hagel a provocat în august furia Casei Albe, după ce l-a contrazis pe preşedinte pe tema luptei împotriva SI.

El afirma că gruparea este „o ameninţare iminentă faţă de toate interesele” americane, afirmând că „depăşeşte tot ceea ce am văzut”.

Secretarul american al Apărării a demisionat