Statele Unite ale Americii au intensificat presiunea asupra lui Nicolas Maduro, președintele autoritar învestit în ianuarie pentru un nou mandat în fruntea Venezuelei, anunțând sancțiuni împotriva companiei petroliere de stat (PDVSA), potrivit The Guardian preluat de profit.ro.
Steve Mnunchin, secretarul american al Trezoreriei, a anunțat într-o conferință de presă că sancțiunile vor ajuta la pedepsirea „celor responsabili de declinul tragic al Venezuelei” și îl ajută pe Juan Guaido, liderul opoziției care săptămâna trecută s-a autoproclamat președintele legitim al Venezuelei și a fost recunoscut de SUA, scrie News.ro.
„Este o tragedie completă să ai o criză umanitară într-o țară care are resurse bogate”, a declarat Mnunchin.
Sancțiunile vin pe fondul crizei din Venezuela, acolo unde țara este efectiv scindată în două, tabăra Maduro și tabăra Guaido, ca urmare a anunțului făcut de acesta din urmă, care s-a autoproclamat președinte interimar până la organizarea de alegeri libere. SUA și Canada îl susține Guaido, în timp ce Rusia, China și Iran îl susține pe Maduro, care se bucură și de sprijinul armatei. UE a avut o poziție moderată, dar pare să încline spre tabăra partenerilor nord-atlantici.
Publicația notează că ofensiva asupra companiei petroliere de stat reprezintă cea mai drastică măsură luată de Washington împotriva lui Maduro. John Bolton, consilierul pe securitate națională, a declarat că bunuri în valoare de șapte miliarde de dolari al PDVSA vor fi blocate imediat iar compania va pierde aproximativ 11 miliarde de dolari în exporturi în următorul an.
Oficialul a explicat că sancțiunile reprezintă o încercare de a ameliora „sărăcia, foametea și criza umanitară” din națiunea sud-americană și de a-l opri pe Maduro să fure bunurile poporului din Venezuela.
„Acum este timpul să susținem democrația și prosperitatea în Venezuela”, a precizat el, făcând apel la „toate națiunile responsabile” să îl susțină pe Guaido.
Totuși, Bolton a recunoscut că există și interese strategice ale SUA, inclusiv îngrijorări privind prezența și activitățile națiunilor ostile SUA în regiune.
„Considerăm că stabilitatea și democrația în Venezuela sunt în interesul național al Statelor Unite în acest moment. Regimul autoritar al lui Chavez și Maduro a permis penetrarea din partea adversarilor SUA, mai ales Cuba. Unii numesc țara Cubazuela, arătând astfel influența forțelor militare și de securitate cubaneze asupra regimului lui Maduro. Credem că aceasta este o amenințare strategică semnificativă pentru Statele Unite și considerăm că mai există și altele, precum interesul Iranului în rezervele de uraniu ale Venezuelei.
Nu în ultimul rând, Bolton a vorbit și despre posibilitatea unei intervenții militare în regiune, după ce a primit o întrebarea din partea jurnaliștilor în acest sens.
„Președintele a fost foarte clar când a spus că toate opțiunile sunt pe masă. Orice act de violență împotriva lui Guaido, a opoziției din Venezuela sau a staff-ului diplomatic americani va aduce un răspuns semnificativ”, a spus consilierul.
De partea cealaltă, imediat după anunțarea sancțiunilor, Nicolas Maduro a vorbit și el despre „acest grup de extremiști care a ajuns la Casa Albă”, după cum a numit el Administrația Trump.
„Îl consider responsabil pe Donald Trump pentru orice violență va avea loc în Venezuela. Veți fi dumneavoastră, domnule președinte Donald Trump, responsabil pentru această politică de schimbare a regimului în Venezuela iar sângele care ar putea curge va fi pe mâinile dumneavoastră … Veți avea mâinile acoperite în sânge dacă veți duce Venezuela către violență parțială sau generală”, a afirmat Maduro.