Publicația The Economist a notat, miercuri, că declarațiile președintelui Traian Băsescu, vizavi de băncile austriece din Europa de Est, sunt precum lamentările unui protestatar din mișcarea „Occupy Wall Street”.
„Au sunat precum lamentările unui protestatar Occupy Wall Street„, se arată într-un comentariu al publicației.
Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că băncile europene au obținut profituri importante în România și că ar fi nedrept să o lase nefinanțată.
„Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009, iar azi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair play în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla, că nu vom fi puşi ţări care am venit mai târziu în UE să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul„, a spus șeful statului.
The Economist a concluzionat că, ținând cont de situația Erste și Raiffeisen din România, temerile președintelui sunt justificate.
„Acum o lună, la Bruxelles, Băsescu credea că a obţinut condiţii în care împiedică băncile să retragă capital de la subsidiare, după ce liderii UE au convenit recapitalizarea băncilor europene. Se pare însă că acordul nu a reprezentat un angajament solid. După ce Erste a raportat pierderi de 726 miliarde euro în Romania, iar Raiffeisen Bank ia în calcul retragerea din regiune, temerile preşedintelui par justificate„, susține publicația.