Traian Băsescu, la Paris: Guvernul s-a angajat să transmită Planul de Implementare a schemei de Garanţii pentru Tineri

Traian Băsescu, la Paris: Guvernul s-a angajat să transmită Planul de Implementare a schemei de Garanţii pentru Tineri
Guvernul României s-a angajat ca până la finele anului 2013 să transmită Planul de Implementare a schemei de Garanții pentru Tineri, a precizat, marți, la Paris, președintele Traian Băsescu, în cadrul...

Guvernul României s-a angajat ca până la finele anului 2013 să transmită Planul de Implementare a schemei de Garanții pentru Tineri, a precizat, marți, la Paris, președintele Traian Băsescu, în cadrul Conferinței privind Ocuparea Tinerilor, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Salutăm importanţa acordată acţiunilor întreprinse la nivel european pentru creşterea ratei de ocupare în rândul tinerilor, precum şi iniţiativa Franţei de a continua formatul unor întâlniri la cel mai înalt nivel pe aceasta temă de interes deosebit pentru UE.

Multe dintre elementele propuse la nivel european sunt deja incluse în cadrul legislativ naţional sau se află în procesul de legiferare, cum ar fi reglementări privind ucenicia la locul de muncă sau efectuarea stagiilor de către absolvenţii de învăţământ superior.

În domeniul educaţiei, una dintre priorităţile României este constituită de promovarea excelenţei la nivelul învăţământului profesional şi tehnic (VET), în cooperare cu partenerii sociali”, a spus președintele la Conferință.

Potrivit lui Băsescu, o măsură de succes care se aplică în statele care înregistrează o rată scăzută a şomajului în rândul tinerilor este sistemul de educaţie vocaţional dual. „România aplică acest sistem începând din anul 2012 şi sistemul beneficiază de succes. Astfel, ne asigurăm că tinerii dezvoltă competenţe în acord cu nevoile de pe piaţa muncii, ceea ce favorizează o absorbţie rapidă în economie şi, implicit, o creştere a ratei de ocupare”, a arătat preşedintele, menţionând că responsabilitatea desfăşurării acestui tip de învăţământ este împărţită între autorităţile guvernamentale şi firmele private, care astfel beneficiază de oameni tineri cu competenţe reale în domeniu.

Şeful statului a mai arătat că această abordare imprimă atributul de „angajabilitate” absolventului din sistemul de educaţie şi formare şi presupune că între şcoală şi economia reală există o sincronizare fină cu privire la tendinţele care se manifestă în planul cerinţelor de competenţe ale pieţei.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să anunţe că „România a optat pentru sistemul dual, ca soluţie care are în vedere ambele atribute menţionate mai devreme, respectiv adecvarea la piaţa muncii şi flexibilitatea”.

„Sprijinim punerea în aplicare a schemei privind «Garanţia pentru tineri». Guvernul României s-a angajat să transmită până la finele anului 2013 Planul de Implementare a schemei de Garanţii pentru Tineri”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a explicat că schema de garanţie a tinerilor va duce în primul rând la creşterea numărului de stagii de practică în rândul tinerilor. „Este o măsură temporară bună, pentru că un stagiu de practică este preferabil şomajului, însă pe termen lung avem nevoie de locuri de muncă de calitate. Prin urmare, avem nevoie de politici reale pentru creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, care să poată stimula firmele private să genereze noi locuri de muncă şi, de asemenea, să conducă la încurajarea tinerilor de a-şi începe propriile afaceri”, a spus acesta.

„Dincolo de măsurile pe care fiecare stat le ia la nivel naţional, este esenţială, totodată, transmiterea unui semnal politic puternic al UE privind sprijinul pentru mobilitatea tinerilor pentru a putea beneficia de oportunităţi de formare şi angajare. De aceea, subliniem importanţa eliminării barierelor existente în calea mobilităţii lucrătorilor, precum şi prevenirea mesajelor care alimentează temeri nejustificate privind libera circulaţie a lucrătorilor în UE”, a spus Traian Băsescu.

El a mai arătat că România are o experienţă pozitivă privind implementarea unor scheme de subvenţii salariale acordate angajatorilor, pentru stimularea încadrării tinerilor.

„Suntem interesaţi să extindem astfel de subvenţii acordate angajatorilor şi considerăm important ca astfel de scheme să poată fi finanţate din fondurile BEI şi Fondul Social European (FSE). Sunt implementate, de asemenea, programe de stimulare a IMM-rilor, precum programele pentru sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri şi cel pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare – START”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, adăugând că aceste programe sunt finanţate din bugetul naţional.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`